Войната на телекомите избухна с нова сила, след като United

...
Войната на телекомите избухна с нова сила, след като United
Коментари Харесай

Война на телекомите! А1 скочи срещу „Виваком”

Войната на телекомите избухна с нова мощ, откакто United Group на сръбския милиардер Драган Шолак, притежател на „ Виваком “, публично разгласи, че желае да купи „ Булсатком “. Анонсът провокира гневна реакция на различен от огромните играчи на българския пазар – в понеделник А1 популяризира позиция с тежки обвинявания за съмнителни сделки и безучастие на държавни институции.

Новината, оповестена от United Group, е публично удостоверение, че „ Виваком “ се пробва да погълне „ Булсатком “ „ посредством серия от съмнителни бизнес интервенции “, а в случай че това сливане се случи и бъде утвърдено от регулаторните органи, „ Виваком “ ще получи голяма пазарна мощност – 60% дял при тв услугите и 40% дял при доставките на интернет (40%) услуги, настояват от А1. И акцентират, че това би навредило на конкуренцията и би ощетило крайните консуматори.

„ Ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди тази договорка, ще се сътвори невиждана централизация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, защото с изключение на на „ Виваком “ United Group е притежател на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп “, сигнализират от А1.

„ Изумени сме от метода, по който „ Виваком “ вършат следващ опит за консолидация на пазара, без значение, че тъжби в Комисия за защита на конкуренцията и в съда неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори “, се споделя в гневното изказване на А1. В него се показва още, че притежателят на „ Виваком “ (United Group) се е опитал да превземе  „ Булсатком “ по заобиколен метод – „ посредством поредност от преводи като заслон за придобиването на директен надзор над „ Булсатком “,  с цел да избегне потребността да желае позволение от Комисия за защита на конкуренцията за договорката.

Пернишкият схемаджия Спас Русев, допреди месеци член на Надзорния съвет на " Виваком ", бе участник в предните опити за придобиване на надзор над " Булсатком "

Тъй като към тези ходове се подвигна много звук, Комисия за защита на конкуренцията се захвана да прави инспекция дали в действителност няма да се роди прекомерно мощен състезател, само че още не се е произнесла.

Сега от А1 в този момент упорстват за „ незабавна и съответна интервенция на регулатора, която да даде явен сигнал към вложителите и пазара, че разпоредбите важат за всички играчи и се предизвиква честната конкуренция “. Освен това компанията декларира, че ще сезира за протичащото се способените български и европейски институции.

До момента антимонополната комисия не е реагирала на отправените от А1 рецензии и обвинявания. От „ Виваком “ и United Group също резервират безмълвие към този момент.

Източник: narod.bg

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР