Войната на Русия продължава да нанася ужасяващи щети на Украйна

...
Войната на Русия продължава да нанася ужасяващи щети на Украйна
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Войната тегли надолу перспективите пред страните от инициативата Три морета

Войната на Русия продължава да нанася ужасяващи вреди на Украйна и да тегли надолу вероятностите пред страните участнички в самодейността " Три морета ". Срещата на върха на самодейността, провела се през вчерашния ден, идва в миг на слаб напредък и задълбочаващи се районни и секторни стопански разлики.

 

Тези думи е отправила ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева към участниците на откриващата сесия на Осмата среща на върха на Инициативата " Три морета ", която тази година се организира в Букурещ, Румъния.

Пазарите на труда гладко се охлаждат през актуалната година, което усилва вероятността за " меко приземяване " на стопанската система, е споделила още Георгиева, представена от Българска телеграфна агенция.

Инфлацията, която ще продължава да тежи на уязвимите фамилии още известно време, понижава. През идната година растежът леко ще се увеличи, предвижда ръководещият шеф на МВФ.

Напредъкът обаче е прекомерно муден, е алармирала още тя, а икономическата среда ще продължава да бъде по-предизвикателна, в сравнение с беше преди пандемията.

Според нея рисковете пред икономическото развиване варират от спомагателни шокове, в резултат на войната в Украйна, които могат да се отразят на цените на храните и горивата, до настоящите провокации, свързани с геополитическата фрагментация и климатичните промени.

За намаляване на тези опасности и ускорение на растежа в идните години тя предлага да посрещнем провокациите, които слага на дневен ред конференцията в Букурещ: да отговорим новаторско на новите действителности и възходящите потребности от вложения.

Георгиева е показала също, че икономическата непоклатимост би трябвало да е преди всичко. Това значи битка с инфлацията, до момента в който борбата бъде извоювана. Монетарната и фискалната политика би трябвало да работят дружно, до момента в който не престават да поддържат най-уязвимите, счита шефката на МВФ.

В обръщението си тя е подчертала и върху надеждните енергийни доставки. " Миналата година европейските страни си сътрудничиха за обезпечаване на разнообразни източници и трасета за доставки, с цел да се откажат бързо от съветския газ. Нужен е същият дух на съдействие, с цел да се направи незабавен преход към удобна за климата устойчива енергетика ".

Инвестициите в транспортна и цифрова инфраструктура са идната фундаментална стъпка, а съгласно калкулации на МВФ, техният резултат може да бъде подсилен през идващите 10-15 години, в случай че бъдат подхванати верните стъпки.

Нужни са и добре замислени регулации, които да обезпечат еднакъв достъп до тази нова инфраструктура за всички консуматори, е предложила още Георгиева.

Тя се е спряла още на повишението на успеваемостта на ръководството и намаляването на корупцията, които " ще създадат района по-конкурентоспособен, когато фирмите избират къде да влагат в дълготраен проект ".

Инициативата " Три морета " е значим катализатор за по този начин нужните частни вложения, съобщи още Георгиева. Фокусът върху взаимната работа за създаване на районна инфраструктура оказва помощ за справяне с основна спънка пред растежа и може да докара до съдействие и в други сфери, е приключила видеообръщението си ръководещият шеф на МВФ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР