Войната между Русия и Украйна е катастрофална и за двете

...
Войната между Русия и Украйна е катастрофална и за двете
Коментари Харесай

Китайски експерт: Русия със сигурност ще загуби в Украйна

Войната сред Русия и Украйна е пагубна и за двете страни. Тъй като нито една от страните не се радва на голямо преимущество, а политическите им позиции са изцяло противоположни, боевете надали ще приключат скоро. Едно нещо обаче е ясно: спорът е повратен миг след края на Студената война, който ще има надълбоко и трайно световно влияние, се показва в обявата на

Четири съществени фактора ще окажат въздействие върху хода на войната. Първият е равнището на опозиция и национално единение, демонстрирано от украинците, което до този миг е извънредно. Вторият е интернационалната поддръжка за Украйна, която, макар че в последно време не дава отговор на упованията на страната, остава необятна.

 

Третият фактор е естеството на актуалната война - съревнование, което се върти към комбинацията от индустриална мощност и системи за командване, надзор, връзки и разузнаване. Една от аргументите, заради които Русия изпитва компликации в тази война, е, че тя към момента не се е възстановила от трагичната деиндустриализация, която претърпя след разпадането на Съветския съюз.

Последният фактор е информацията. Когато става въпрос за взимане на решения, Владимир Путин е затворен в информативен пашкул, с помощта на това, че е на власт толкоз дълго време.

 

Руският президент и неговият екип за национална сигурност нямат достъп до точни разследващи данни. Системата, с която те работят, не разполага с ефикасен механизъм за поправяне на грешките. Украинските им сътрудници са по-гъвкави и ефикасни.

 

Имайки поради тези фактори, Русия ще бъде принудена да се отдръпна от всички окупирани украински територии, в това число Крим. Китайският професор споделя, че нуклеарният боеприпас на Русия не е гаранция за триумф. Той даде за образец Съединени американски щати и техните акции във Виетнам, Корея и Афганистан.

Киев потвърди, че Москва не е непобедима, отбелязва Фънг Юджун.

 

След войната Украйна ще има шанса да се причисли както към Европейски Съюз, по този начин и към НАТО, до момента в който Русия ще загуби въздействие над своите някогашни руски републики, тъй като те виждат експанзията на Путин там като опасност за своя суверенитет и териториална целокупност.

 

Войната е преломен миг за Русия. Тя изпрати режима на Путин в необятна интернационална изолираност. Освен това той трябваше да се оправи с сложни вътрешнополитически подводни течения – от протеста на наемниците от групата „ Вагнер “ и други военни групировки – да вземем за пример в Белгород – до етническото напрежение в няколко съветски района и неотдавнашния терористичен акт в Москва. Това демонстрира, че политическият риск в Русия е доста висок. Г-н Путин може и да беше избран отново неотдавна, само че той е изправен пред всевъзможни вероятни събития от вида „ черен лебед “.

 

След войната Украйна ще има опция да се причисли както към Европейски Съюз, по този начин и към НАТО, до момента в който Русия ще изгуби някогашните си руски републики, тъй като те виждат в експанзията на Путин там опасност за своя суверенитет и териториална целокупност, показва професорът.

 

Според Фън Юджун в това време войната е предиздвикала Европа да се разсъни за голямата опасност, която съветската военна експанзия съставлява за сигурността на континента и интернационалния ред, поставяйки завършек на следвоенното разведряване сред Европейски Съюз и Русия. Много европейски страни се отхвърлиха от илюзиите си за Русия на Путин. Европа осъзна големите закани за сигурността на континент и към този момент няма илюзии за Путинска Русия, счита той. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР