Войната между Израел и Хамас повишава градуса на напрежението на

...
Войната между Израел и Хамас повишава градуса на напрежението на
Коментари Харесай

Георгиева: Войната в Близкия Изток напомпва допълнително напрежение на пазарите

Войната сред Израел и Хамас покачва градуса на напрежението на така и така раздирания от безредици глобус, съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева. “Онова, което виждаме, е повече нерви в един към този момент обезпокоителен свят ”, сподели госпожа Гeоргиева на конференцията “Бъдещата капиталова самодейност ” (FII), известна като “Давос в пустинята ”, в Рияд. Тя добави, че “на покрития с доста облаци небосвод се е появил още един и той може да стане по-масивен ”.

Георгиева направи изявлението си на втория ден (26 октомври) от седмия годишен конгрес на самодейността, събрал едни от най-известните играчи в света на финансите, макар възходящото напрежение сред Израел и Хамас. Ден по-рано, на 25 октомври, щатският президент Джо Байдън е разговарял по телефона със саудитския престолонасредник принц Мохамед бин Салман за полаганите старания за попречване на разастването на военния спор. На 26 октомври пък се чака още водачи от Европа да посетят Израел в следващия кръг от дипломатически совалки преди сухоземната интервенция на евреите в Газа.

“Разтревожени сме преди всичко и в най-голяма степен от епицентъра на тази война, трагичните загуби на човешки живот, само че също и от провалите и редукцията на икономическата интензивност ”, съобщи госпожа Георгиева. И добави, че военният спор може да засегне и прилежащите страни, в това число Египет, Ливан и Йордания, като повлияе на туризма и възпре вложителите.

През първия ден от конференцията, на 24 октомври, банкерите от Уолстрийт бяха много песимистични в заключенията си, че прецизната парична политика, напрежението в Близкия изток и идните избори в Съединените щати помрачават вероятността на гобалната стопанска система. Рияд обаче е подготвен да увери световните вложители, че остава атрактивна капиталова дестинация.

Десетки високопоставени банкери и финансисти отпътуваха за столицата на Саудитска Арабия, с цел да вземат участие в влиятелната капиталова конференция макар растящата неустойчивост в района вследствие на спора сред Хамас и Израел. Сред най-известните имена от елита на Уолстрийт са шефовете на “Джей Пи Моргън Чейз ” – Джейми Даймън, на “Блек рок ” – Лари Финк ”, на Ситигруп ” – Джейн Фрейзър ”, на “Голдмън Сакс груп ” – Дейвид Салъмън, на “Блекстоун ” – Стийвън Шуорцмън, и на “Карлайл – Харви Шуорц.

Те ще вземат присъединяване или ще изнесат лекции на седмия годишен конгрес на “Бъдещата капиталова самодейност ” (FII), известна като “Давос в пустинята ”. Банковият бранш на Англия е показан от основните изпълнителни шефове на “Ейч Ес Би Си ” – Ноел Куин, и на “Стандард чартърд ” – Бил Уинтърс. Участие във форума са декларирали към 6 хиляди души.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР