Войната, която Русия започна в Украйна, накара целия свят да

...
Войната, която Русия започна в Украйна, накара целия свят да
Коментари Харесай

Спортът - единен срещу войната

Войната, която Русия стартира в Украйна, накара целия свят да наложи наказания против режима на Владимир Путин. Спортът бе един от първите и наложи разнообразни санкции - от доста тежки до чисто алегорични. 

Още в първия ден МОК осъди с изказване Русия за нарушение на олимпийското помирение. Той напомни, че резолюцията на Организация на обединените нации за помирение " беше призната от Общото заседание на Организация на обединените нации на 2 декември 2021 година с консенсус на всички 193 страни членки. Примирието стартира 7 дни преди началото на олимпийските игри - на 4.02.2022 година, и завършва 7 дни след закриването на параолимпийските. "  

Още същия ден двете най-влиятелни футболни асоциации - международната (ФИФА) и европейската (УЕФА), обявиха, че ще се съберат да решат какви ограничения да подхващат, само че УЕФА небрежно лиши в петък финала на Шампионската лига от Санкт Петербург и той ще е в Париж.

Междувременно полската и шведската футболни централи оповестиха, че отхвърлят да излязат против Русия в баражите за международното в Катар в края на годината. Полша трябваше да играе със " сборная " в I кръг, а Швеция - в случай че вероятно в профил Чехия, да срещне руснаците в решаващия мач за попадане на Мондиала. Ден по-късно и Чехия сподели, че няма да играе против Русия, в случай че се стигне до подобен мач.

Този протест предопредели по-нататъшните стъпки. На взаимно заседание Съветът на ФИФА и Изпълкомът на УЕФА отстраниха Русия от всички шампионати под тяхна закрила. Така " сборная "  няма да играе изобщо на баражите и няма късмет да иде на международното в Катар. Женският отбор, който се класира за Евро 2022, също е отхвърлен. Забраната се разпростря върху съветските клубни тимове в евротурнирите. Засега тя засегна единствено " Спартак " (Москва), който трябваше да играе 1/8-финал в Лига Европа с Република България " Лайпциг ", тъй като единствено този отбор не отпадна до момента през сезона.

Почти по същото време пристигна и апелът на МОК Русия и Беларус да бъдат лишени от всички интернационалните спортни събития, техните флагове да бъдат неразрешени, а представителите им да не могат да вземат участие в надпревари отвън страната си. 

При това МОК направи и алегоричен жест, като

отне олимпийския медал от Владимир Путин

  " имайки поради изключително грубото тъпчене на олимпийското помирение и други нарушавания на олимпийската харта от съветското държавно управление в предишното ".

И санкции против съветския (и беларуски) спорт започнаха да валят отвред. Формула 1 задраска от календара за 2022 година Гран при в Сочи, планувано за 25 септември. Автомобилната федерация FIA пък лиши от Русия всички кръгове от ралита и други моторни надпревари, като да вземем за пример интерконтиненталната Дрифтинг купа в Сочи през лятото. Руските  пилоти (напр. Никита Мазепин от F1) въпреки всичко могат да се състезават, само че под самостоятелен байрак и без химна на страната. Същата глоба е и за водачи от Беларус поради поддръжката на Минск за експанзията на Русия в Украйна.

Решение в същия дух започнаха и в тениса. Международната федерация ITF забрани присъединяване на съветски тенисисти във всевъзможни отборни надпревари под нейна закрила, което значи най-много международните отборни шампионати за купа " Дейвис " (мъже) и " Били Джийн Кинг " (жени, някогашната " Фед къп " ). Освен това участието на съветската и беларуската федерации в ITF бе замразено.

Управляващите бордове на мъжката (АТР) и женската (WTA) тенис асоциация пък лишиха от Москва семейството на комбинирания шампионат през октомври. Те позволиха на руснаци и беларуси да играят в професионалните шампионати от Тура и от Големия шлем, само че без да се показва тяхната народност, нито да употребяват флаговете на своите страни.

Решения да лишават на Русия и Беларус семейства на шампионати и да забранят на техните спортисти да вземат участие под своя байрак и да употребяват своя химн взеха

още доста спортни федерации. 

Първа бе гимнастическата (FIG), последвана от тази по ски (FIS) и по новия олимпийски спорт спортно катерене (FSC). Европейската централа по кърлинг лиши континенталния шампионат през есента от Перм (Рус). Включиха се още федерациите по ръгби, бейзбол и софтбол, съвременен петобой, кану-каяк, триатлон, насочване, ММА.

Централата по спортна пукотевица, чийто президент е съветският милиардер Владимир Лисин (според " Форбс " той има 22 милиарда евро), също се причисли, базирайки се на апела на МОК. Наказанието влезе в действие още за започналия на 1 март турнир за Световната купа в Кайро и там руснаци и беларуси се представяха като неутрални.

Друг милиардер - Алишер Усманов, един от приближените до Путин олигарси, който влезе в листата със глобени от Европейски Съюз, пък се отдръпна с неотложен резултат като началник на федерацията по фехтовка (FIE). Той бе отпред от 2008 година и бе преизбран през ноември 2021 година А самата FIE наложи същите санкции против Русия и Беларус като останалите централи.

Не закъсняха доста и федерациите с най-вече страни членки. Световната атлетика бе най-сурова и изключи " за обозримото бъдеще " съветските и беларуските спортисти от надпревари и те не могат да са на международното състезание в зала този месец в Белград. 

Международният колоездачен съюз (UCI) забрани на всички съветски тимове и съветски спонсори на тимове да участват в надпреварите под негова закрила, само че остави опция на колоездачите да карат - като неутрални.

FINA - федерацията по плувни спортове, също пожали спортистите, пускайки ги като неутрални, само че лиши от Русия плануваните международно по плуване в 25-метров басейн и международно за юноши и девойки, които трябваше да са в Казан. И също като МОК направи алегоричен жест и лиши от  Путин ордена му за заслуги съм плувните спортове, връчен му през 2014 година

Подобен акт извърши и федерацията, на която съветският президент доста помагаше - тази по джудо. Тя смъкна от поста почетен президент някогашния джудист Путин.

Волейболната федерерация (FIVB) след малко съмнение отне от Русия най-голямото събитие за годината - международното за мъже, което трябваше да е в 10 града сред 26 август и 11 септември. Турнирите от Лигата на нациите в страната също са замразени и им се търсят други домакини. А всички съветски и беларуски тимове са лишени от присъединяване в интернационалните надпревари по волейбол и бийчволей.

Извън дейностите на федерациите станахме очевидци и на други решения. като това на немския футболен клуб  " Шалке 04 ", който първо смъкна от фланелките си логото на " Газпром ", а по-късно приключи контракта си с съветската газова компания, който му носеше по 10 млн. евро годишно.

Английският футболен гранд " Манчестър Юнайтед " пък разтрогна спонсорския си контракт с съветската национална самолетна компания " Аерофлот ". Тя беше формален транспортьор на " алените дяволи " от 2013 година, като срокът на актуалната договорка беше до края на 2023 година

Германският концерн за спортни артикули " Адидас " прекрати съдействието си с съветския футболен съюз, а американският колос " Найки " закри всички онлайн продажби на свои артикули на територията на Русия и Беларус. 

  В ПОСЛЕДНИЯ ВЪЗМОЖЕН МОМЕНТ

Буквално в последния вероятен миг спортистите от Русия и Беларус получиха възбрана да се състезават на идните паралимпийски игри в Пекин.

Този поврат стана през днешния ден сутринта, едвам 12 часа, откакто интернационалният паралимпийски комитет (IPC) бе излязъл със мнение, че ще бъдат позволени, само че като неутрални. Снощи президентът на IPC Андрю Парсънс съобщи, че съчувства на украинския народ, само че дейностите му са подбудени от разпоредбите на организацията и страха от правосъдни дейности.

Това решение бе посрещнато с тежки рецензии и бе несъмнено като изменничество, което изпраща надали не поощряващо обръщение към управляващите в Русия.

И днес IPC разгласи, че се притеснява, че доста спортисти евентуално ще откажат да се състезават против руснаци и беларуси в Пекин 2022, което би провокирало безпорядък на параолимпийските игри, накърнявайки репутацията им. А Парсънс съобщи:

„ В последните 12 часа, голям брой членове се свързаха с нас. Заявиха ни, че в случай че не преосмислим решението, е евентуално да има тежки последствия. Ясно е, че бързо ескалиращата обстановка ни слага в неповторима и невъзможна позиция толкоз покрай старта на игрите “.

Зимните параолимпийски игри стартират на следващия ден (4 март) и ще продължат до 13 март, написа

 
 
 
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР