Война между институциите не е хубаво да има, но напрежение

...
Война между институциите не е хубаво да има, но напрежение
Коментари Харесай

Дончев: Трябва да се вижда ефект от работата на президента

Война сред институциите не е хубаво да има, само че напрежение сред тях не постоянно е нездравословно да съществува, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в утринния блок на Българска национална телевизия във връзка зачестилите остри реплики сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

По думите му, сходно напрежение сред институциите е уредено в Конституцията, тъй като те би трябвало да се управляват.

С уточнението, че не желае да влиза в ролята на консултант на президента, Дончев съобщи, че от работата на президентската институция би трябвало да се вижда резултат.

Регистър на публичните поръчки съществува сега, въпросът е по кое време ще сработи платформата за възлагане и приемане, в която всички публични поръчки да се правят в електронен тип, съобщи вицепремерът.

Той посочи, че по нея се работи, като проби на софтуера предстоят в идните дни.

Тази електронизация крие известни опасности за дребните общини и институции, които ще се затруднят. Затова тя ще се извърши на талази в границите на идната година, съобщи Дончев.

Според него първо ще се стартира от огромните държавни институции и ще се стигне до най-малките звена. 

Кореспонденцията сред администрациите на хартия би трябвало да остане в предишното в границите на годината. В момента, жестоко казано, 80% от всички типове администрации - министерства, организации, регионални администрации, общини, са подготвени и свързани по електронен път. Имаме проблем с по-малките общини, част от които нямат техническа и организационна подготвеност. Работим да спазим периода ноември тази година да няма преписка сред администрациите на хартия, сподели той.

Дончев уточни и че се работи по държавния орган за сигурност на пътя, като най-меката версия за него е едно консултативно тяло със мощна администрация и дребен секретариат. По думите му, евентуално ще се избере „ по-твърд “ вид - държавна организация под Министерския съвет със чиновници, преместени от други ведомства.

Една сходна организация освен прави сложни разбори, наставления и така нататък За да бъде ефикасна, тя би трябвало да има мощността да предписва на другите ведомства какво да вършат. В рамките на годината ще завърши процеса по подготовката на сходно звено, съобщи Дончев.

Идеята за закрепена ставка върху облагите на Красимир Каракачанов звучи добре, само че няма да е изключително ефикасна, уверен е вицепремиерът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР