Война! Глад! Смърт! СПИН! Ето как Бил Хикс, уважаван комик,

...
Война! Глад! Смърт! СПИН! Ето как Бил Хикс, уважаван комик,
Коментари Харесай

Облигациите сигнализират за рецесия. Акциите бележът ръст. Какво става?

Война! Глад! Смърт! СПИН! Ето по какъв начин Бил Хикс, почитан комедиант, който почива през 1994 година на 32-годишна възраст, споделя за дезориентиращия резултат от гледането на кабелни вести. Бездомност! Рецесия! Депресия! Шокиращите заглавия ви обливат безмилостно. Но погледнете през прозореца и всичко наподобява умерено. Единственият тон е свиренето на щурци. Започвате да се чудите, споделя Хикс: къде се случват всички тези неприятни неща?

Много неприятни неща се случват тъкмо в този момент, най-много война в Европа. Има по едно и също време инфлация и възходящи страхове от криза. Държавните облигации преди малко минаха през най-лошото си тримесечие като възвръщаемост от епохи. Кривата на доходността на държавните облигации се обърна: разликата сред доходността на десет- и двегодишните облигации неотдавна стана негативна, ранно предизвестие за спад на пазарите. Федералният запас работи все по-ястребово. И въпреки всичко акциите са изненадващо положителни. Дори след няколко дни много надълбоко в алено предходната седмица, показателят на акциите S&P 500 е единствено със 7% под най-високото си равнище за всички времена. Това може да наподобява като малоумен фондов пазар, който не съумява да вземе образеца от по-реалистичен пазар на облигации. Но истината е по-сложна.
Защо са устойчиви акциите
Има доста правдоподобни пояснения за устойчивостта на акциите. Вечнозеленото е, че няма по-добра опция от тях. Инвеститорите би трябвало да влагат пари си, да работят за тях, а американските акции са най-безопасният вид. Облигациите са примка. Докато се чака инфлацията да надвиши лихвените проценти, те са сигурен метод за загуба на покупателна дарба. Доходността на десетгодишните, предпазени от инфлация, облигации към момента е негативна даже след огромното преоценяване на пазарите на облигации. Доходността от облагите от акции е по-висока от действителната рентабилност от облигации. А акциите оферират известна отбрана против инфлацията, доколкото корпоративните доходи са индексирани по отношение на възходящите потребителски цени.

Във всеки случай рискът от криза в Съединени американски щати не е непосреден. Фед занапред стартира да стяга паричната политика. Дори бърза серия от нараствания на лихвените проценти ще отнеме време, с цел да забави стопанската система. Отрицателният спред сред доходността по десет- и двегодишните облигации е сигнал за ранно предизвестие, а не гърмяща тревога. Средно рецесията настава повече от година откакто тази част от кривата на доходността се обърне. В същото време пазарът на акции нормално се повишава. Погледнато в тази светлина, посланието, което би трябвало да приемете, е към този момент да държите акциите си.
Реклама Най-добре представящите се промишлености в S&P 500 през първото тримесечие бяха тези, които евентуално ще бъдат устойчиви на стагфлация: сила, комунални услуги и съществени потребителски артикули.
В основата на всички тези рационализации е чувството, че вложителите в акции не имат вяра напълно, че Фед ще увеличи лихвените проценти, колкото пазарът на облигации чака. (Може би това е повода, заради която определящите лихвите се изричат все по-ястребово.) Част от вярващите в това разбиране дават на Фед прекомерно огромна заслуга: те споделят, че може елементарно да победи инфлацията, без да срине стопанската система. Други нямат толкоз доверие: тази среда се съмнява в смелостта на Фед да сътвори криза в името на стабилността на цените. Ако резултатът от сходни разтърсвания е, че инфлацията ще се задържи над задачата на Фед от 2% за по-дълго, по този начин да бъде. Това би било по-голям проблем за възвръщаемостта на облигациите, в сравнение с за акциите.
Приспособяване към по-суровата действителност
Възможно е да се открият пропуски във всички тези причини. Но не е напълно вярно да се заключи, че фондовият пазар не е съумял да се приспособи към новите и по-сурови действителности. Най-добре представящите се промишлености в S&P 500 през първото тримесечие бяха тези, които евентуално ще бъдат устойчиви на стагфлация: сила, комунални услуги и съществени потребителски артикули.

Междувременно софтуерните акции - емблеми на ерата на " светската застоялост " на ниска инфлация и ниски лихвени проценти - имаха брутални няколко месеца. Болката от ротацията отвън бранша технологиите е предизвикала удивително малко промени на общия фондов пазар. Независимо от това, вложителите в акции са погледнали към света през техния прозорец. Глобално изследване на Bank of America за мениджъри на фондове допуска, че вложителите са понижили тежестта на софтуерните акции в своите портфейли още през ноември, отбелязва Кевин Ръсел от UBS O`Connor, звеното за хедж фондове на швейцарския управител на активи. Фондовият пазар е изпреварил пазара на облигации по рисковете от инфлация, а не е зад него, твърди той.
Реклама
Голям въпрос е до каква степен всички финансови пазари изостават от действителността на инфлацията. Фазата, през която цените на активите се приспособяват към вероятностите за по-строга политика на Фед, наподобява, не е завършила изцяло. И моделът от последните две години е, че една пазарна фаза бързо да отстъпва място на друга. Всичко се движи по-бързо тези дни. Но безмилостността на страшните финансови заглавия не е резултат от 24-часовия новинарски цикъл. Вместо това това е отражение на свръхзабързания бизнес цикъл, който наподобява подготвен - сходно на Бил Хикс - да изгори блестящо и да почине млад.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР