Войн Божинов: Темата 3 март“ и промяната на датата на

...
Войн Божинов: Темата 3 март“ и промяната на датата на
Коментари Харесай

Войн Божинов: Темата „3 март“ и промяната на датата на Националния празник не е затворна!

Войн Божинов: Темата „ 3 март “ и смяната на датата на Националния празник не е затворна! Това предизвести историкът в изявление за БНР.

„ Ако този вид политици от така наречен градска десница, от жълтопаважния набор на нашия публичен живот желаят да нагнетят ситуацията в страната, което те вършат постоянно около избори, защото в напрежението измежду обществото те намират мотив за готовност, то аз няма да се учудя, че дори в тази година още веднъж ще бъдат открити разнообразни мотиви да се повдигне този въпрос. Той оттук насетне постоянно ще бъде един коз в ръцете на десния набор от нашия политически живот, с цел да се провокира публичен „ спор “ – тук става въпрос за едно крещене„, изясни той.

„ Защо ненавиждат 3 март? Всъщност те ненавиждат себе си„, добави историкът. И още: „ Търсейки метод да се слеят с евроатлантическия пейзаж, тези хора търсят способи да не помнят предишното си, да си измислят лична биография както персонална, по този начин и на тяхното семейство и единственият метод да създадат това, да се легитимират пред обществото като хайлайф, който е избран да господства тук, е този пещерен антикомунизъм и пещерното русофобство„.

Сега сякаш цензура няма, само че има едно доста по-опасно събитие – самоцензурата, безапелационен бе Войн Божинов „. По думите му в този момент в случай че не си в този тренд, ти не може да израстваш кариерно – слагат ти се какви ли не спънки за научна активност, изнервена конюнктура на работното място и така нататък Според него това е страшното.

Ако един млад историк желае да се развива в специалността, той би трябвало да се преценява със своя теоретичен началник или ръководителя на секция или катедра, а те в голямата част от случая са ехтене на евроатлантическите политици, които сега ръководят у нас, счита историкът. 

„ Не допускам, че всички са роботи. Осъзнават какво вършат, евентуално, някои от тях, само че те към този момент са влезнали в тази система, от която излизане няма„.

По думите му има и самостоятелни лица в специалността, само че уточни случая с проф. Дарина Григорова. Трябва да има независимост на словото в университетските среди, само че се оказа, че няма, добави той.

Рано или късно Съединени американски щати ще се отдръпват от този район, акцентира още историкът и добави, че на тях им следва огромният конфликт с Китай. По думите му те би трябвало да освободят запас за този конфликт:

„ За да освободи Америка запас, най-лесното е да се схванат с Русия – още веднъж да се подели светът. Къде ще създадат отстъпки американците? В Латинска Америка – не. В Близкия изток – не, там е петролът. Ще създадат на Балканите – не сме чак толкоз значими. При това в Източните Балкани ще създадат отстъпка„.

Очевидно нашият район ще бъде оставен на някаква делба сред Русия и Турция, е прогнозата на Войн Божинов. Според него това е и част от решението, което Съединени американски щати търсят – Русия и Турция да влязат в възможен спор, точно поради нашия район и поради Кавказ.

Източник: БНР

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в катергории Коментари и България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР