Вотът за парламент роди доста парадокси. Така например системата за

...
Вотът за парламент роди доста парадокси. Така например системата за
Коментари Харесай

Изборната система роди нови абсурди: Депутат влиза в НС със 778 гласа

Вотът за парламент роди много парадокси. Така да вземем за пример системата за систематизиране на мандатите Хеър-Ниимайер отреди депутатско място за човек, чиято листа е събрала едвам 778 гласа. Става дума за режисьора Максим Генчев, прочул се преди години със скандалния филм за Левски. Той водеше листата на " Изправи се! Мутри вън! " в Кърджали. Именно там обединението взема едвам 1.1%, т.е. четири пъти под личния си народен актив. Но разпределението й отрежда мандат. Още по-куриозно е, че Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " имат надлежно в Кърджали над 8%, 5% и 2%, само че остават без депутат от района.

Самият Генчев получава едвам 69 преференциални гласа за себе си. Към тях обаче се прибавят 562 бюлетини за обединението, на които няма маркирано желание - а такива по закон отиват за лидера на листата.

В различен дребен изборен регион - Силистра, разпределението също е любопитно. Там ГЕРБ и Движение за права и свободи са събрали два пъти повече гласове от Българска социалистическа партия и " ИТН ", само че четирите мандата се разпределят наедно - по 1. А " Изправи се! Мутри вън! " са подкрепени от 1490 души, т.е. два пъти повече от Кърджали. Но пък за нея няма мандат в Силистра.

Модерни хора

А в Хасковското село Зорница куриоз се случи още по време на гласуването - 100% от вота се оказа машинен. От 174 гласоподаватели 168 поддържаха Движение за права и свободи. Селският кмет изясни, че няма изненада, защото хората от дълго време били цифровизирани посредством телефони, вайбър и другите съвременни технологии.

Партийни водачи изостават

По преференции някои партийни водачи се оказват изпреварени от претенденти, ситуирани по-долу в листите. Цветан Цветанов - някогашният зам.-шеф на ГЕРБ, а в този момент водач на " Републиканци " за България, е изпреварен и в двата изборни региона, в които се състезаваше. Във Велико Търново пред него са вторият и петият в листата, а Цветанов излиза победител по преференции, единствено тъй като към неговите 76 лични гласа се прибавят още 750 без маркирана преференция, които взима като лидер на листата. От това наслаждение обаче е лишен в Благоевград. Там Цветанов взима 83 гласа, дружно с още 447 бюлетини без преференции - общо 530, а вторият в листата Атанас Камбитов - 538.

Красимир Каракачанов, водачът на Вътрешна македонска революционна организация, оглавяваше листата във Варна и получава 1519 преференции. Вторият - Иван Иванов, обаче взима двойно повече - 3806. Правилото за първенеца в листата обаче отдава още 3149 безименни гласа за Каракачанов. И в плевенската листа го изпреварва вторият Калин Поповски, който 1136 лични гласа против 856 за партийния началник. И тук обаче сработва правилото за преимуществото на лидера.

Атанас Атанасов, водач на ДСБ и съпредседател на " Демократична България ", получава 3489 преференции в столичния 23-и МИР, което го оставя след петия в листата - икономиста Георги Ганев с 4191 преференции. Като лидер на листата обаче, Атанасов печели служебно, защото му се прибавят 31 579 бюлетини без маркирани желания.

Слабо показване

В голямото болшинство от секциите в Турция Движение за права и свободи получава сред 80% и 90% от гласовете. Впечатляващо изключение прави една от секциите тъкмо в турската столица Анкара, където придвижването взима единствено 39 гласа от общо 87. По 15 бюлетини са пуснати за ГЕРБ-СДС и " Демократична България ", 5 за Българска социалистическа партия, по 4 за " Възраждане " и " ИТН ", 3 за " Изправи се! Мутри вън! " и по един глас за " Атака " и " Глас национален ".

Кой не обича преференцията

Отговорът е: гласоподавателите на Движение за права и свободи. В Кърджали за партията са подадени общо 44 599 гласа. Отбелязаните желания за претендентите са едвам 1937, или малко над 4 %.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР