Вотът на недоверие, който се иска сега, не се поставя

...
Вотът на недоверие, който се иска сега, не се поставя
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Българинът плаща над 3,5 милиона лева за здраве, а само половината от тях са легитимни

Вотът на съмнение, който се желае в този момент, не се слага в точния момент и е погрешен. Нито до този миг пенсионерите са давали наложителните здравни застраховки, нито за вбъдеще ще го вършат те, а страната. Техните внуци също няма да заплащат един лев, както и обществено слабит жители. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в ефира на БТВ.

„ В момента българинът заплаща над 3,5 милиона лв., които ги вади от своя джоб, половината от тях са законни. Те са свързани с финансиране на действия, които не са включени в главния пакет, който финансира страната. Останалите 1,7 милиарда лева излизат от джоба на българския жител и отиват по всякакви други джобове ", сподели той.

„ Важно е, че ние започнахме една необикновено необятна полемика. Събрахме всички представители и организации, които имат отношение опазването на здравето. Представихме два модел, които срещнаха най-голяма поддръжка “, посочи министър Ананаиев.

Здравният министър обясни разновидностите на здравен модел. „ При първия модел се предлага демонополизаяция на Касата. 8% остават, а всеки взема решение къде да отиде. Ние предвиждаме качествено нов надзор. Предвиждаме финансовия надзор да се прави дружно с медицинския. Предвиждаме основаването на специфичен орган към министъра на опазването на здравето - Комисия за надзор на НЗОК. Освен това конкуренцията вътре в системата ще докара до по-ефективно разходване на средствата. Въвеждаме разпоредбите на добра мед процедура, която се предлага в европейските страни “, обясни той.

„ При вид 2, този запас, който ще влезе в застрахователите е задоволителен да заплати сумата над 700 лв.. Парите в НЗОК ще се употребява за възстановяване на лекуването на жителите и по-доброто възнаграждение на хората, които работят в тази сфера. НЗОК заплаща 90%, а разликата ще е за сметка на застрахователят. Тъй като единствено 16% от клиничните пътеки са над тази сума, ще има спестени пари. И на двете места ще остане запас, с който да се вършат нови здравни политики “, увери Ананиев и добави, че той персонално е последовател на втория модел.

„ Узаконява се несъмнено доплащане, само че то е доста по-малко, в сравнение с българинът е заплаща до момента. Тези 12 лв., които ще се оферират за застраховка, ще образуват 860 милиона лв., които са доста по-малко в сравнение с той е плащал до момента под масата. Българинът няма да се натовари с спомагателен финансов запас “, акцентира министърът на опазването на здравето.

Той цитира социологическо проучване, съгласно което 75% от българите не са удовлетворени от сегашната здравна система в страната.

„ С спомагателния запас в системата, ще увеличим цените на пътеки, които от години не са увеличавани. Парите отново няма да са задоволително. Единственият източник за възстановяване е конкуренцията и прекъсването на течовете в системата е този. Затова вкарваме нови принадлежности за надзор “, акцентира Кирил Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР