Вотът на финансовия министър Асен Василев бе отказан днес в

...
Вотът на финансовия министър Асен Василев бе отказан днес в
Коментари Харесай

Не допуснаха Асен Василев да гласува. Не отговаря на принципа за уседналост

Вотът на финансовия министър Асен Василев бе отхвърлен през днешния ден в Хасково поради неналичието на уседналост у нас. Василев дойде по обяд в секционната изборна комисия (СИК) №28 в Хасково, с цел да упражни правото си на глас. Това заяви Българска телеграфна агенция.

Оказа се, че той е включен в така наречен " забранителен лист ". Той и съпътстващите го хора от щаба на коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) се насочиха към локалната община, с цел да се снабдят с документи, които биха му разрешили да гласоподава, без да създадат изказвания.

" Ние направихме питане до общината и се оказа, че отводът на СИК е състоятелен ", разяснява на брифинг ръководителят на Общинската изборна комисия Добромир Якимов.

Проверката сподели, че актуалният адрес на господин Василев от 2000 година е в Съединени американски щати, разясни той. До този миг няма данни този адрес да е променян или неактивен, добави Якимов.

На въпрос по какъв начин това би било поправимо Якимов отговори, че Василев би трябвало да показа доказателства пред отдела " Гражданска регистрация и административно обслужване ", че тези данни не са правилни и че той погрешно е включен в този забранителен лист и то с документ от Съединени американски щати. По-нататък следва да получи уверение по член 40 от Избирателния кодекс и да завери декларация, че не е дал своя вот и няма да гласоподава на друго място.

Правилото обаче е и сегашен, и непрекъснат адрес да са в България, а най-малко единият да е на територията на общината, където се гласоподава, добави още Якимов.

По думите му отводът на СИК може да бъде обжалван пред Общинската изборна комисия, която се произнася неотложно, а последна инстанция е Централната изборна комисия.

" Оказа се, че от 2000 година в базите данни на ГРАО има запис, че имам адрес отвън страната и този запис не е премахнат. Сега бяхме в общината за издаване на уверение, след което ще би трябвало да отидем до ОИК, която да се произнесе. Да се заличи адреса, който е отвън страната, с цел да може да гласоподавам обикновено ", сподели пред бТВ Асен Василев.

И добави:

" Малко разхождане по институциите, само че няма някакъв проблем ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР