Вотът на 2 октомври ще се проведе на базата на

...
Вотът на 2 октомври ще се проведе на базата на
Коментари Харесай

Изборните рискове: Как движението на населението влияе на представителността?

Вотът на 2 октомври ще се организира въз основата на данните за популацията от преди 11 години. Това е по този начин, тъй като окончателните резултати от преброяването през предходната година ще бъдат оповестени в първия работен ден на октомври - ден след изборите.

Населението за последните 10 години е намаляло с 11 цяло и 5 %. Ако през 2011 година българите сме били над 7 милиона и 300 хиляди, то съгласно предварителните данни от 2021 година популацията у нас е малко над 6 милиона и половина.
В избрани области обаче то се е нараснало - в София да вземем за пример с съвсем 300 хиляди поданици. Според изборния кодекс, мандатите се дефинират по отношение на популацията на региона.

Прирастът в столицата обаче няма да се отрази на представителността в 48-ия парламент, тъй като все още на разпределение на мандатите се взимат данните от 2011 година, изясняват от bTV.

Това значи, че през октомври по-малко гласоподаватели ще гласоподават за депутати от Видин, в сравнение с в София, само че гласът на един видинчанин ще тежи повече, в сравнение с този на един софиянец.
Според специалистите придвижването на популацията в страната в избрани региони би трябвало да влезе в Избирателния кодекс, с цел да не се получава по този начин, че слабонаселени места да имат тежест при разпределението на мандатите колкото и доста по-гъсто обитаеми области.
В „ Тази заран “ някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев изясни, че до неотдавна във Видин се е следило по-сериозно понижаване на популацията, само че в този момент има и други места с намаляващо население, което води до нуждата там да бъде очакван минималния брой от четири мандата.

Според конституционалиста доцент Наталия Киселова по-скоро жителите, които са дали своят вот и не получат посланичество в своя изборен регион, ще бъдат ощетени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР