Вот на недоверие в сряда свали българското правителство и премиера

...
Вот на недоверие в сряда свали българското правителство и премиера
Коментари Харесай

REUTERS: Политическата криза може да попречи да има стабилен приток на газ в България


Вот на съмнение в сряда смъкна българското държавно управление и премиера Кирил Петков, който даде обещание да се оправи с корупцията и зае извънредно твърда позиция против Русия, написа REUTERS.

Опозиционните депутати смъкнаха държавното управление, което пое властта преди шест месеца, със 123 против 116 гласа, откакто ръководещата коалиция загуби болшинството си поради разногласията по отношение на бюджетните разноски и дали България би трябвало да даде зелена светлина за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

Те упрекнаха държавното управление, че не е приложило фискални и стопански политики за усмиряване на възходящата инфлация в най-бедната страна-членка на Европейския съюз.

България в този момент е изправена пред евентуално четвъртите си избори от април 2021 година насам, което излага на риск милиони евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване и проектите й да одобри еврото през 2024 година

„ Този ​​вот е единствено една дребна стъпка в доста дълъг път “, сподели Петков след гласуването. „ Това, което не схващат, е, че това не е методът за продобиване на българския народ.

Петков, 42-годишен ученик на Харвард, който даде обещание да се бори с корупцията, зае мощна проевропейска и пронатовска позиция, откогато Русия нахлу в Украйна, необикновена позиция за страна, обичайно отзивчива към Москва.

Петков острани своя министър на защитата през февруари, тъй като отхвърли да назова съветската инвазия в Украйна „ война “, поддържа глобите на Европейски Съюз против Москва и се съгласи да ремонтира тежката военна техника на Украйна, като в същото време не изпраща оръжия в Киев.

Последващата политическа рецесия може също да попречи на напъните на България да обезпечи постоянен приток на газ, откакто Москва прекъсна доставките на газ за страната, която съвсем напълно разчиташе на съветския газ, поради отхвърли на София да заплаща в рубли.

Вицепремиерът Асен Василев изрази вяра, че Народното събрание въпреки всичко ще гласоподава за утвърждение на измененията в бюджета за повишение на държавните пенсии и подкрепяне на семействата при скока на цените на храните и горивата.

Бившият съдружен сътрудник Има Такъв Народ напусна държавното управление, откакто упрекна Петков, че подценява ползите на България, като упорства да вдигне ветото си върху договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз под натиска на нейните съдружници от Европейски Съюз и НАТО.

Петков твърди, че всяко решение за ветото ще бъде подложено на гласоподаване в Народното събрание и упрекна управлението на популистката партия Има Такъв Народ, че съзнателно попречва дневния ред на кабинета за битка с корупцията.

Петков отхвърли каквито и да било съдружни договаряния с опозиционните партии в залата, само че ще потърси отстъпления от страна на депутатите, с цел да събере задоволително поддръжка за ново държавно управление и да избегне предварителни избори.

Президентът Румен Радев би трябвало да свика избори в границите на два месеца и да назначи служебна администрация, в случай че Петков не успее да събере болшинство за нов кабинет и в случай че две други партии в Народното събрание не могат да сформират държавно управление.

Предложението против ръководещата коалиция беше препоръчано от опозиционната партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов, която евентуално ще се възползва от нови изследвания наред с проруските партии като националистическото Възраждане в общество, поляризирано от стопански проблеми и войната в Украйна.

Годишната инфлация се увеличи до 24-годишен връх през май до 15,6%. Финансовият министър Асен Василев сподели, че покачването се дължи главно на високите цени на силата и храните, провокирани от войната в Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР