Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на

...
Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на
Коментари Харесай

Да няма ощетени пенсионери е волята на премиера, съобщи Бисер Петков

Волята на премиера е да не се позволява ощетяване на нито едно лице, ние ще продължим диалога за това по какъв начин ще се извърши това решение. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков след среща с премиера Бойко Борисов и синдикати в Министерски съвет по отношение на новата формула за пресмятане на пенсиите.

Петков изясни, че по време на срещата шефът на Национален осигурителен институт е показал калкулации на резултата от новата формула. По думите му данните демонстрират, че към 60% от бъдещите пенсионери ще имат позитивна смяна, за 11% няма да има, а за близо 30% пенсиите ще бъдат понижени.

„ Целта на промяната, беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се пресмята на база обезпечаване “, посочи министър Бисер Петков.

На тази среща бяха разисквани всички благоприятни условия, с цел да няма бъдещи ощетени пенсионери. „ Говорим за бъдещи пенсии и за резултата от една смяна, която е от 2014 година и влиза в действие тази година. “, посочи той.

Припомняме, че от Национален осигурителен институт пргонозират, че през 2019 година над 67 000 нашенци ще навършат нужните години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на 100 от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това значи, че единствено за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-хубави години от 1997 до 1999г. От тази година в пенсионната формула се взима поради осигурителният приход на претендента за пенсия, насъбран след 1 януари 2000 година без да се включват трите най-хубави години от времето преди този момент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР