„Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички

...
„Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички хора в България


„ Волята на държавното управление е да се усилят приходите на всички хора в България, а освен на най-нископлатените. Цялостно повишаване може да се получи посредством стимулиране на стопанската система и растежа, посредством повишаване на брутния вътрешен артикул и вложенията в хората, а не посредством административно повишение “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в предаването „ Неделя 150 “ на БНР.

Той акцентира, че Министерството на труда и обществената политика работи по подготовката на Стратегия за приходите, чиято цел ще е догонването на междинното европейско ниво.

Министърът Гьоков напомни, че в съдружното съглашение за сформиране на държавно управление е планувано да се създаде механизъм за установяване на минималната работна заплата по справедливи критерии. Като образец за подобен индикатор той уточни определянето на съответствие сред най-ниското заплащане и междинната заплата в страната. „ Приемането на автоматизиран механизъм ще направи определянето на минималната заплата по-предвидимо. Това ще понижи недоволството на работодателите, които ще могат по-добре да възнамеряват разноските си. Минималната заплата би трябвало да съществува и би трябвало да се усилва “, акцентира министърът на труда. „ Ще предложим и механизъм за установяване на оптималния застрахователен приход “, добави той.

Георги Гьоков означи, че все още няма нито един пенсионер с пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст и коронавирус добавка от 60 лева, който да е с приход под линията на беднотия. „ Най-късно до края на април ще сме подготвени с разновидностите за преизчисляване на пенсиите, които ще предложим на Народното събрание. Нашата задача ще е да е да представим опция и Народното събрание да избере най-справедливия от тях с актуализацията на бюджета от 1 юли “, сподели министър Гьоков. Той добави, че в бъдеще пенсиите би трябвало да бъдат разграничени от обществените добавки към тях, с цел да е ясно на хората какви заплащания получават.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР