Волокоптер (Volocopter) прилича на двуместен хеликоптер с 6-метров обръч над

...
Волокоптер (Volocopter) прилича на двуместен хеликоптер с 6-метров обръч над
Коментари Харесай

Видео: Дубай тества първото безпилотно летящо такси

" Волокоптер " (Volocopter) наподобява на двуместен хеликоптер с 6-метров обръч над кабината и 18 дребни перки на него. В понеделник той хвърча в Дубай в продължение на 5 минути над крайбрежния парк Джумейра, с цел да показва по какъв начин би могло да наподобява пътуването в градска среда с електрическо самостоятелно летящо такси.

Не е несъмнено, че тъкмо " Волокоптер " ще може постоянно да се вижда в небето на емирството от Персийския залив, само че Дубай има амбициозна стратегия до 2030г. една четвърт от пътуванията на хора в покрайнината да става с безпилотни транспортни средства.

Събитието от тази седмица бе приветствано от престолонаследника Шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум, който персонално участва на теста. Дубай надалеч не е най-задръстеният от трафик град в света, само че ръководещите желаят той да се трансформира в център на транспортни нововъведения.



Според данните на немския производител на " Волокоптер ", машината се зарежда за 2 часа и може да извърши до 30-минутен полет с към 48 км/ч, въпреки че може да вдигне и съвсем 100 км/ч. В името на сигурността има и системи за ръчно ръководство на полета, както и парашути.

Още не е посочвана цена на " Волокотер ", само че германците считат, че първият лицензиран техен артикул ще е на пазара още следващата година. Където и да се употребява самостоятелното аеротакси, това би трябвало да бъде предшествано от ясни регулации и стандарти за сигурност, трасета за полети, места за политане и кацане.

Подобна разработка вършат в " Еърбъс ", и първите полети се чакат в щата Орегон до края на годината. Но едноместният " Вахана " (Vahana) с обхват 50 км е умислен не само като евентуално летящо такси, а и като дрон за незабавни доставки.

 Видео: Дубай тества първото безпилотно летящо такси
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР