Волоколамският митрополит Антоний не може да дойде в България само

...
Волоколамският митрополит Антоний не може да дойде в България само
Коментари Харесай

Горан Благоев: Църквата и Симеон Сакскобургготски ca проводници на руско влияние

Волоколамският митрополит Антоний не може да пристигна в България единствено по покана на съветското подворие. Това сподели журналистът и политик, заместник-председател на партия " Републиканци за България “ Горан Благоев пред Actualno.com.

" Има едни остарели църковни правила, че свещеник, а Антоний е подобен, на една друга поместна черква не може да пристигна и да свещенодейства в диоцеза на свещеник на друга поместна черква, какъвто се явява българският патриарх. Защото това е в диоцеза на Софийска епархия. Да не приказваме, че той (Неофит, бел. ред.), с изключение на софийски свещеник е и български патриарх. Моето пояснение изрично е, че Светият синод не може да не е знаел за тази аудиенция.

Няма по какъв начин те да схванат в един миг от медийни изявления ден преди да кацне Антоний, или в същия ден, в който Антоний кацне, да каже " Ку-ку, добър ден, аз съм тук, елате на следващия ден да служите с мен в Руската черква “. Това е нонсенс безспорен. Освен всичко останало Светият синод би следвало, базирайки се на досегашната процедура, да уведоми външно министерство, дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Такъв висок сан допуска и среща с президента в някаква степен. И аз доста се колебая, че, защото аз черпя информация само и единствено от уеб страницата на външноцърковния отдел на Московската патриаршия, мисля, че доста от срещите се икономисват. А няма логичност митрополит Антоний да служи заупокойна молитва в църквата на Шипка и да не се срещне със Старозагорския митрополит Киприян, под чиито диоцез е църквата на Шипка. Пътьом или на връщане може да е минал през Пловдив. И това също може да се спести.

Между другото, Гавриил сподели нещо доста значително, а то си го написа и на синодалния уебсайт – службата в Руската черква е с благословията на патриарх Неофит. И тук единствено желая да кажа, да не приказват " Да, България “ от парламентарната естрада, че синода ни е сюрпризиран, че надали не руснаците влизат с ботуши в суверенната българска църковна територия, което не е правилно. Руснаците постоянно са влизали в тази територия като добре пристигнали. Църквата е знаела.

И ние, Републиканци за България, като партия призоваваме Българската православна черква отсега нататък да се въздържа от тези толкоз тесни контакти с Руската патриаршия, тъй като те доста почнаха да бият на очи. Т.е българската черква, за следващ път, воглаве със Симеон Сакскобургготски, който знаем какъв брой е непосредствен със Светия синод, безусловно се потвърдиха като проводници на съветско въздействие в България.

Защото дано да си напомним изявленията на Симеон Сакскобургготски след началото на съветската експанзия (в Украйна, бел. ред.). Те са безусловно половинчати и некатегорични в отбрана на Украйна. Ако някой си е мислил, че Симеон Сакскобургготски е човек, който прокарва западно въздействие, мисля, че през днешния ден към този момент няма такива илюзии. “ Каква в действителност е била задачата на визитата на митрополит Антоний, ще узнаете от видеоматериала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР