Володимир Зеленски преодоля първата знакова граница - днес се навършват

...
Володимир Зеленски преодоля първата знакова граница - днес се навършват
Коментари Харесай

Стоте дни на Володимир Зеленски

Володимир Зеленски преодоля първата знакова граница - през днешния ден се навършват 100 дни, откогато е президент на Украйна. Нулевият му опит в държавното ръководство и политиката не попречи на някогашния шоумен да укрепи властта и да прокара с напън значими решения, написа " Комерсант ".

Руският вестник изрежда най-значимите съгласно него достижения на Зеленски като държавен глава, поставяйки преди всичко " завладяването на Народното събрание ", откакто пропрезидентската партия " Слуга на народа " завоюва болшинство на изборите за Върховна рада преди месец. Това ще разреши на Зеленски безпроблемно да прокарва значими решения и основни назначения - първото се чака още на 29 т. м., когато съгласно източници от " Слуга на народа " новите депутати може да утвърдят и ново държавно управление на Украйна, показва изданието.

" Работил интензивно на интернационалната сцена ", на своя територия Зеленски стартира да заздравява властовата вертикала, с цел да не бъдат саботирани по места решенията на централната власт. Той уволнява губернатори с желанието да смени всички, а съгласно клюки се кани да смъкна и кмета на Киев Виталий Кличко, упрекнат в злоупотреби, прибавя всекидневникът.

В публикацията се акцентира по-специално контрактуваната от Зеленски в телефонен диалог с Владимир Путин замяна на арестувани и наказани лица сред Киев и Москва - " от ден дневно се чака и връщането в родината на украинските моряци ", арестувани след случая в Керченския пролив предходната година. Освен това Зеленски даде обещание да постави завършек на войната в Донбас - за 100 дни там не се възцари мир, само че бе контрактувано помирение, отбелязва " Комерсант ".

" РБК " също откроява измежду триумфите на Зеленски активизираната активност за " замяна на арестувани и пленници " с Русия, обновяването на губернаторския корпус и " промяната на елитите " в Украйна. Президентът сполучливо продължава " да рестартира властта ", уверен е Олександър Корниенко, който съгласно вестника скоро ще оглави партията " Слуга на народа ".

Разгромът на " старите " политически елити за пръв път в украинската история концентрира в ръцете на президента всички клонове на властта с изключение на " четвъртата " - медиите. Това дава на Зеленски монополно право върху бъдещите победи, само че той ще носи и персонална отговорност за провалите, предизвестява политологът Олександър Харебин.

За 100 дни обаче Зеленски не съумя да смени външния министър и министъра на защитата и да внесе промени в законите заради бойкот от страна на предходния парламент. Обещаните от него законопроекти включват механизъм, чрез който " народът на Украйна да образува главните задания пред властта посредством референдуми и други форми на директна народна власт " ; също и закони за импийчмънт на президента и отзоваване на депутати. Според специалисти Зеленски не е извършил и обещанието да хвърли в пандиза отговорните в корупция, припомня " РБК ". Въпреки това над 70 на 100 от украинците утвърждават първите стъпки на новия си водач, сочи представена в материала анкета на фонд " Демократични начинания ".

Шефът на Световната банка поучава Украйна да продава земя. Непопулярното решение се чака да бъде признато от бъдещото държавно управление в Киев, написа " Независимая газета ".

Планът за промяна бе показан като рекомендация от президента на Световната банка Дейвид Малпас във " Файненшъл таймс ". Миналия петък той беседва в Киев с Володимир Зеленски, изяснява всекидневникът.

Обсъдените евентуално със Зеленски предпочитани промени от проекта на СБ включват като " сериозно значима първа стъпка привличането на огромни вложения. За задачата ще би трябвало Украйна да позволи пазарната конкуренция, да ликвидира монополите и да укрепи върховенството на правото ", декларира Малпас. Необходимата демонополизация допуска съгласно него да вземем за пример държавната компания " Нафтогаз " да се раздели на обособени структури за рандеман, превоз и доставка на горивото.

Банкерът дефинира като втори блок от нужни решения слагането на ред в украинската банкова сфера. От една страна, да се уреди ситуацията с неработещите заеми, да се подсигурява отбрана на мениджмънта и надзорните препоръки, от друга - да се подсигурява същинска самостоятелност на Националната банка.

Препоръките плануват и поземлена промяна. Както СБ, по този начин и МВФ упорстват Киев да анулира мораториума върху покупко-продажбата на селскостопански земи, с цел да тласне напред развиването на селското стопанство. В бранша ще се влеят вложения, което ще е опция за развиване на фермерството и произвеждане на продукция с висока добавена стойност, предвиждат финансовите институции.

Според специалисти от Киев, в случай че екипът на Зеленски се вслуша в рекомендациите, западните кредитори може да обсъдят още веднъж така наречен проект на Маршал за Украйна - огромна стратегия в поддръжка на промените, за привличане на заеми и вложения, което да обезпечи бързо икономическо развиване на страната. За сходна стратегия на Запад се заприказва още през мандата на някогашния президент Виктор Юшченко. Нови напомняния за концепцията имаше и след Майдана през 2014 година Оттогава се предлагаха разнообразни модели за помощ и поддръжка, само че никой от тях не бе утвърден. Киев изяснява хладното отношение на западните си сътрудници с корупцията и протакането на промените в Украйна, добавя " Независимая газета ".

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР