Володимир Зеленски получи правото да разпусне Върховната рада - парламента

...
Володимир Зеленски получи правото да разпусне Върховната рада - парламента
Коментари Харесай

Ще разпусне ли Зеленски украинския парламент, питат руските издания

Володимир Зеленски получи правото да разпусне Върховната рада - Народното събрание на Украйна, гласи заглавие в съветския в. " Ведомости ".

Избран за държавен глава на 21 април, Зеленски ще встъпи в служба на 20 май, взеха решение през вчерашния ден депутатите в Киев. Законодателството му дава опция до 27 май да разпусне Върховната рада и да свика предварителни избори за парламент, отбелязва печатът в Русия. Зеленски съобщи пред публицисти още преди втория избирателен тур, че в случай че стане президент, може да разпусне Радата предварително, показва " Ведомости ".

Щабът на Зеленски популяризира по-рано видеопетиция за разформироване на Радата. Самият той упрекна депутатите, че протакат встъпването му в служба и ги разкритикува за следващото несъблюдение на дадени обещания, припомня " Аргументи и обстоятелства ".

Зеленски най-вероятно ще разпусне Народното събрание незабавно след клетвената гала, цитира " Комсомолская истина " изказване на Дмитрий Разумков, консултант на бъдещия водач. Според него Зеленски обаче е подготвен да помогне на депутатите " да изпълнят най-после най-малко част от обещанията, давани преди ".

Дали Зеленски " ще има задоволително решителност да разпусне Народното събрание през оставащите седем дни " след 20 май, пита се " Московский комсомолец ". Защото артистът, станал известен с ролята на президент в сериала " Слуга на народа ", " към момента няма нищо с изключение на поддръжката на гласоподавателите - нито лична тествана политическа мощ, нито поддръжка от силовите структури, нито завършен екип ", прибавя вестникът.

Украинците пратиха Зеленски да договаря с Донбас, разяснява " Взгляд " данни от изследване, което назовава " прошение " до президента.

Над половината интервюирани от украински социолози се афишират за директен разговор на президента с водачите на сепаратистките " национални републики " в Донецка и Луганска област, две трети упорстват за компромис в Донбас, а голямото болшинство - за договаряния с Москва.

Показателно е, че съгласно 74,9 на 100 от участниците в допитването, с цел да се реализира мир в Донбас, президентът на Украйна би трябвало да поведе директен разговор с Русия, написа " Взгляд ".

Киев счита да включи Вашингтон в газовите договаряния с Москва, декларира в заглавие " Независимая газета ".

Избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски огласи нови условия за газовия пренос от Русия към Европа. Екипът на Зеленски насочи до държавното управление искане да взе участие в интернационалните съвещания за доставките на газ от Русия. Представители на Зеленски претендират да дефинират притежателя и оператора на украинската газопреносна система. Неприятна изненада за Москва ще стане настояването на Зеленски изискванията за преноса и газовото доставяне на Украйна да се съгласуват освен с Европейски Съюз, само че и със Съединени американски щати, предвижда всекидневникът.

Действащият контракт за пренос на съветски газ през територията на Украйна завършва през декември 2019 година Следва рискова неизясненост, защото Москва и Киев не са договорили нито едно от изискванията за преноса през идната година. Тази неизясненост мощно тревожи както Европейски Съюз, по този начин и Кремъл, който не би желал да се окаже нерешителен снабдител на газ в очите на европейците. Защото без украинския пренос Русия не ще може да извършва дълготрайните контракти за доставки на газ в Европа.

Киев обаче не бърза с договарянията. Украинците споделят, че може да договарят за нов газов контракт едвам откакто Зеленски постави клетва и беседва с съветския водач Владимир Путин, прибавя " Независимая газета ".

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР