Володимир Зеленски не иска да мисли за дълга война, но

...
Володимир Зеленски не иска да мисли за дълга война, но
Коментари Харесай

Зеленски пред The Economist: Путин не разбира, че ще изгуби, ако се стигне до дълга война

Володимир Зеленски не желае да мисли за дълга война, само че се приготвя тъкмо за това - на фона на скромния триумф в контраофанзивата по южната ос в региона на Запорожието, където се пробва да прекъсне " сухопътния мост " на Владимир Путин от Русия до Крим.

Въпросът какъв брой време ще отнеме и дали ще реализира триумф от ден на ден натежава при водачите на западните страни, написа The Economist, чиито публицисти вършат изявление със Зеленски по време на конференция в Киев.

Западът продължава да показва поддръжката си за Украйна и да споделя, че ще ѝ оказва помощ " до момента в който би трябвало ". Но Зеленски засича смяна на тона измежду някои сътрудници.

Част от тях считат, че усложненията на бойното поле са причина за принуждаването на Украйна да влезе в договаряния с Русия - само че Зеленски споделя, че това е " неприятен миг, тъй като Путин вижда същото ".

Няколко от западните страни - изключително Съединени американски щати - се готвят за избори през 2024 година, което в допълнение усложнява въпороса за поддръжката за Украйна изключително на фона на неналичието на забележителен прогрес на фронта.

Зеленски обаче счита, че публичното мнение е подтикнало политиците да усилят военната помощ в първите дни на нашествието - в случай че тази помощ стартира да понижава, ще провокира гнева освен на украинците, само че и на западните гласоподаватели. Те ще стартират да си задават въпроса какъв беше смисълът на цялото изпитание, или както споделя Зеленски: " Хората няма да простят на водачите си, в случай че изгубят Украйна ".

След като не съумя да превземе Украйна бързо, Путин очевидно е решен да изтощи страната и да изхаби решителността на сътрудниците за продължение на финансирането и снабдяването ѝ с въоръжиение.

Той се пробва да трансформира Украйна в нефункционираща, обезлюдена страна, чиито бежанци основават проблем за Европа. Но Зеленски счита, че самата Русия е уязвима.

" Путин не схваща, че ще изгуби, в случай че се стигне до дълга война. Защото няма значение дали 60 или 70% от руснаците го поддържат. Не, стопанската система му ще изгуби ", споделя той.

Колкото по-чести стават ударите на украинците на съветска територия, толкоз повече руснаци ще си задават неуместни въпроси за неспособността на армията да ги отбрани.

Авторитетът на съветския президент към този момент беше отслабен след военния протест на Евгений Пригожин от " Вагнер ". Според Зеленски - престижът на Путин в Русия ще продължава да се разрушава.

Основната задача за украинската контраатака е да направи огромен пробив в южното направление. Зеленски има вяра, че в случай че съумеят да изтласкат руснаците от юг, те ще " избягат ".

Украйна напредва постепенно и по втория фронт, покрай източния град Бахмут, само че бойците се сблъскват с " херкулесовска задача " да провеждат стратегически пробив.

В отговор на недоволството на Запад за слабата скорост на контраофанзивата Зеленски акцентира изключителното равнище на компликацията пред армията.

Връщането на териториите би трябвало да се балансира със задачата за запазване на колкото може повече човешки животи. Украйна щеше да изгуби " хиляди души ", в случай че следваше съвета да изпрати още повече бойци на фронта, споделя Зеленски.

" Това не е война, в която водачът на страната споделя, че цената на успеха няма значение. Това е разликата сред мен и Путин. За него животът не е нищо ", споделя още той.

Зеленски отхвърля разновидността за взаимни отстъпки с Русия - той показва, че Путин има табиет да основава " замръзнали спорове " по съветските граници, тъй като задачата му е да " възвърне Съюз на съветските социалистически републики ".

Онези, които избират договарянията с Путин, " се самозаблуждават ".

" Грешката не е дипломацията. Грешката е дипломацията с Путин. Той договаря единствено със себе си ", разяснява Зеленски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР