Volkswagen ще инвестира с партньори над 20 млрд. евро в ...

Volkswagen ще инвестира с партньори над 20 млрд. евро в

Volkswagen ще инвестира с партньори над 20 млрд. евро в заводи за батерии

Volkswagen ще влага с сътрудници над 20 милиарда евро в фабрики за акумулатори Компанията чака това да сътвори 20 хиляди работни места и да генерира доходи от над 20 милиарда евро до 2030 г.Препоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Германската автомобилна група Volkswagen съобщи в четвъртък, че ще влага над 20 милиарда евро в производството на батерийни кафези взаимно с сътрудници, създавайки 20 000 работни места и достигайки годишни продажби от над 20 милиарда евро до 2030 година, оповестява Ройтерс. Най-големият производител на леки коли в Европа желае да стане международен водач при електрическите автомобили, засенчвайки настоящия Номер 1, Tesla Inc.

Звеното PowerCo ще ръководи световното произвеждане на акумулатори на групата, както и научноизследователската работа, обвързвана с цялата верига на стойност – от добива на първични материали до преработването на акумулатори.

„ Днес е добър ден за автомобилната промишленост в Германия “, посочи канцлерът Олаф Шолц от комплекса на Volkswagen в Залцгитер, където компанията стартира построяването на цех за акумулатори.

Според групата производството на акумулатори за електрически автомобили е най-голямото предизвикателство в границите на световния преход към по-чиста подвижност. Компанията показа проект за създаване на редица заводи за кафези до 2030 година с потенциал от 240 гигаватчаса (ГВтч), включително и на шест завода в Европа.

„ Това, което доказахме милион пъти с автомобилните платформи на Volkswagen е, че стандартизирането и мащабирането разрешават усъвършенстване на скоростта и разноските при най-високо качество “, акцентира основният изпълнителен шеф на PowerCo Франк Бломе.

На церемонията Volkswagen показа и стандартизираната клетка, за която загатна за първи път през 2021 година и която ще се употребява в до 80% % от моделите на групата.

Друг сходен цех ще бъде построен във Валенсия, Испания, след което концернът ще прегледа опциите за нови местоположения, като е доста евентуално идната фабрика да бъде разположена някъде в Източна Европа, съобщи пред Bloomberg ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс.

„ Имаме огромен опит в производството, само че построяването на акумулатори е нещо ново за нас, по този начин че имаме потребност от сътрудници. Инвестирали сме в някои стартъпи и с неспокойствие чакаме взаимно дружество с Bosch за фабрично съоръжение за тези фабрики, по този начин че в действителност се приготвяме да станем един от по-големите производители на батерийни кафези “, акцентира германецът.

Според него батериите, които Volkswagen ще създава, могат да се употребяват и за предпазване на възобновима енергия.

По думите на Дийс обстановката с дефицита на съставни елементи ще бъде облекчена през второто полугодие и това ще се види най-много при времето за изчакване на доставката за клиентите.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg