Volkswagen не планира да свали покривалото от Golf Mk8.5 до

...
Volkswagen не планира да свали покривалото от Golf Mk8.5 до
Коментари Харесай

VW демонстрират изкуствен и малко естествен интелект под формата на ChatGPT и връщане на физически бутони

Volkswagen не възнамерява да смъкна покривалото от Golf Mk8.5 до края на този месец, само че с цел да ни изненада, пусна цялостен набор от „ публични “ шпионски фотоси, показващи фейслифтирания хеч.

Комплектът от фотоси на Golf GTI от 2025 година трябваше да илюстрира новата информационно-развлекателна технология ChatGPT, която VW показва на CES в Лас Вегас тази седмица и която ще бъде внедрена в някои коли на Volkswagen по-късно тази година.

Но те също по този начин ни дават взор към това, което можем да чакаме от последния Golf с мотор с вътрешно горене, когато той се появи в шоурумите по-късно през 2024 година, и потвърждават, че VW се е вслушал в рецензиите към вътрешното оформление на сегашния Mk8.

Изображенията на интериора демонстрират, че Golf минава от относително дребна информационно-развлекателна система, вградена в горната част на арматурното табло, към по-голям екран в жанр таблет, какъвто се вижда при други коли на VW като ID.7, модифицирания ID.4 и новите Passat и Tiguan за европейския пазар.

Да се надяваме, че модифицираният екран с по-логичен интерфейс и по-удобни за потребителя контроли на отоплението (които фактически могат да се видят на тъмно) ще отговори на недоволствата от сегашната конфигурация, а връщането на старомодните физически бутони на кормилото сигурно ще зарадва недоволните почитатели на VW.

В Mk8 Golf бяха употребявани чувствителни на досег бутони на кормилото, които бяха прекомерно лесни за инцидентно активиране посредством допиране с пръст по време на шофиране.

От проучване на NHTSA беше открито, че работата с информационно-развлекателната система по време на придвижване може да бъде толкоз рискова за сигурността, колкото и боравенето с телефон.

Преминавайки към екстериора, можем да забележим, че VW е подложил Golf на типично дребна смяна, състояща се от нови светлини и брони. Предните брони към този момент са с дребни детайли вид “хокей стик ” в цвета на каросерията, които се простират по диагонал нагоре от долния ъгъл на всяка решетка и карат Golf да наподобява на рак, който гълтам дребни морски жители в гладната си уста.

Фейслифтът на Golf GTI ще получи образован гласов помощник ChatGPT

Системата ще работи с гласовия помощник на Volkswagen, с цел да обезпечи нови функционалности и по-голямо улеснение. Volkswagen разгласи, че ще внедри ChatGPT в информационно-развлекателните системи на идни коли, като електрическия седан ID.7 и фейслифта на Golf GTI.

Подкрепена от Cerence Chat Pro, системата с изкуствен интелект ще разреши на гласовия помощник на Volkswagen да дава нови функционалности, които надвишават опциите на съществуващата система за гласово ръководство.

Автомобилният производител твърди, че новият помощник ще може да управлява настройките на климата, навигацията и информационно-развлекателната система. Освен това той ще може да дава отговор и на въпроси от обща просвета.

Освен това изкуственият разсъдък непрестанно ще се учи, с цел да уголемява опциите си. Това, съгласно VW, ще бъде от изгода за пасажерите по време на пътуванията. Системата ChatGPT може да дава отговор на въпроси, да дава информация за автомобила и даже да беседва с лидера.

Технофобите не би трябвало да се тормозят. Собственикът не би трябвало да прави нищо друго, с изключение на да държи очите си на пътя. Гласовият помощник се задейства с изричането на „ Hello, IDA “ или с натискането на избран бутон на кормилото.

IDA може да предугажда дали би трябвало да се извърши дадена функционалност и ще дефинира целите на това, което би трябвало да се направи. Ако системата на Volkswagen не може да записва поръчката, тя се препраща анонимно към IDA, с цел да получи отговор. Въпреки това познатият гласов помощник на VW въпреки всичко ще отговори.

Volkswagen има вяра, че прибавянето на ChatGPT ще донесе авангардни технологии на повече хора, като ги направи по-достъпни.

„ Ние сме първият всеобщ производител (има се поради непремиум), който прави тази новаторска технология общоприета характерност на колите от компактния сегмент нагоре “, съобщи Кай Грюниц, член на Управителния съвет за техническо развиване.

„ Благодарение на безпроблемното консолидиране на ChatGPT и положителното съдействие с нашия сътрудник Cerence, ние предлагаме на нашите водачи добавена стойност и пряк достъп до този инструмент, основан на изкуствен интелект “, добави той.

Не се тормозете, в случай че имате терзания по отношение на поверителността на персоналните данни. Системата няма достъп до никакви данни за автомобила, а всички въпроси (и отговори) се изтриват, с цел да се обезпечи допустимо най-хубавата отбрана.

И по този начин, по кое време можем да чакаме да забележим това в колите на Volkswagen? Е, има възможност американските консуматори даже да не видят тази функционалност, защото тя към момента се „ обмисля за Съединените щати “. От второто тримесечие на 2024 година обаче тя ще се трансформира в общоприета функционалност в доста серийни коли на Volkswagen на други пазари.

Германската марка е подложена на рецензии поради неинтуитивните си уреди за ръководство на автомобила, изключително сензорните бутони за ръководство на аудиосистемата и климатичната апаратура.

Скоро се чака нова информационно-развлекателна система, а гласовото ръководство с ChatGPT може да бъде методът на марката да поправи грешките от предишното.

ChatGPT се употребява в колите на Mercedes и се обмисля от огромните американски производители на коли.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР