Волфганг Шойбле скоро може да изгуби поста си на германски

...
Волфганг Шойбле скоро може да изгуби поста си на германски
Коментари Харесай

Диригентът на германската и европейската икономика може да изгуби работата си

Волфганг Шойбле скоро може да изгуби поста си на немски финансов министър, а с него и основното си въздействие върху Германия и еврозоната вследствие на идните съдружни договаряния.

Шойбле се трансформира в лице на строги икономии и имаше съществена роля в избавителните стратегии в еврозоната, изключително в Гърция. Предвид значимата му роля в немското държавно управление, той постоянно е описван като съ-канцлер на Ангела Меркел.

Но предвид на идните комплицирани договаряния, включващи министерските постове, Меркел може да не успее да резервира близкия си съдружник.

" Изграждането на коалиция ще бъде извънредно мъчно. Ако Шойбле към този момент няма да бъде министър на финансите, това ще бъде крайъгълен камък за цялата еврозона. Напускането на един от основните герои в рецесията в еврозоната ясно маркира края на исторически интервал ", споделя пред CNBC Карстен Бжески, основен икономист в ING.

За да сглоби парламентарно болшинство, спечелилата изборите Ангела Меркел ще би трябвало да договаря със Свободните демократи и Зелените. Така би могло да се образува първото четирипартийно държавно управление на Германия от няколко десетилетия.

Традицията в немската политика е най-голямата партия в ръководещата коалиция да дефинира канцлера, а втората да има право на избор за идващ пост. Като такива, Свободните демократи могат да изберат Министерството на финансите и по този начин да сложат завършек на 8-годишното ръководство на Шойбле.

Именно бъдещето на финансовият министър е " въпросът " от пазарна позиция. Той е извънредно основен и потвърдил се специалист в управническата тактика на Меркел.

" Вероятно сега има доста дребна опция на Шойбле, най-малко във връзка с обособени политици. Не се сещам за подобен, който би могъл да го замести сполучливо в тази роля. Няма да бъда сюрпризиран, в случай че в последна сметка той резервира поста си ", съобщи Карстен Никел, ръководещ шеф в консултантската компания Teneo Intelligence.

Ако Германия изгуби Шойбле като финансов министър, актуалният подтик за по-нататъшна интеграция в еврозоната също може да бъде обиден.

" Какво значи това за позицията на Германия за по-нататъшна интеграция в еврозоната е прекомерно рано да се каже. Ако Свободните демократи влязат в ръководещата коалиция, очаквайте доста по-бавен развой на интеграция и доста студени душове за френския президент Еманюел Макрон ", предвижда Бжески, визирайки проектите от Макрон и останалите европейски водачи за задълбочаване на икономическите и финансови връзки в еврозоната.

" Не считам, че Партията на свободните демократи може да наложи личните си възгледи, само че несъмнено ще забави всевъзможни нови стъпки към по-дълбока интеграция ", показва специалистът.

75-годишният Шойбле не дава никакви признаци, че желае да се отдръпна от политиката. Ако изгуби поста си на финансов министър, Меркел може да го назначи за идващ представител на немския парламент. Ролята ще включва по-малко пълномощия от тези, които Шойбле има сега, само че би могла да стане изключително значима в миг, когато крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " завоюва първите си парламентарни места.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР