Волен Сидеров Санкция от 1000 до 5000 лева за служители

...
Волен Сидеров Санкция от 1000 до 5000 лева за служители
Коментари Харесай

Нов Съвет за български език ще бди и глобява за езикови нарушения


Волен Сидеров

Санкция от 1000 до 5000 лв. за чиновници в администрацията, които приказват на език, друг от българския, оферират " Обединените патриоти ". Тяхната парламентарна група внася в Народното събрание цялостен законопроект за българския език.

Задължаваме в българската администрация да се приказва и да се написа единствено на български език, изясни заместник-председателят на ПГ на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов на брифинг в Народното събрание.

Той означи, че в близо една пета от страната някои, основно общински, администрации си разрешават да приказват на език, друг от българския, и да слагат под подозрение в каква страна се реализира административното обслужване.

" За всички такива чиновници на администрацията, които решат да приказват на турски, цигански или британски - няма никакво значение, ще има глоба сред 1000 и 5000 лв. ", уточни Веселинов.

При нарушавания на нормите на българския език от издатели на учебници, речници и други образователни пособия санкциите би трябвало да са сред 500 и 1000 лева за физически лица, и 1000 - 2000 лева за юридически лица.

При взаимоотношение с държавните структури и обществени прояви би трябвало да се употребява единствено български език съгласно плана за закон. Все отново за рекламна цел или за развлечение се позволява използването и на непознат език.

Законопроектът планува основаването на нов орган, който да следи за спазването на разпоредбите на българския език и да постанова санкции. Контрол по спазването на закона би трябвало да реализира ръководителят на Съвета за български език. Председател по право би трябвало да е шефът на Института за български език при Българска академия на науките.

Със законопроекта се предлага още да се сътвори културен институт " Св. Св. Кирил и Методий ", който да провежда проучването и узаконяването на владеенето на български език зад граница.

Предвижда се електронните известия, като да вземем за пример на мобилните оператори и на банките, да бъдат на български език, а не на шльокавица, както и всяко електронно устройство - мобилен телефон, компютър, което се предлага у нас, да е кирилизирано. Регламентираме поддръжката и основаването на български електронни шрифтове, сподели още Искрен Веселинов.

Председателят на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров сподели фотоси на български служители на реда, на чиито униформи написа на латиница " Полиция ", " Жандармерия ". За съпоставяне в Гърция има надпис на британски, тъй като екскурзиантът би трябвало да знае и да може да се обърне към полицията, само че има и надпис на родния език, уточни той.

Сидеров разяснява, че това е един от парадоксите, които желаят да поправят с този законопроект, тъй като с него институциите ще бъдат задължени да употребяват формалния език - българския.

Освен тома надписите на частни здания, обекти и транспортни средства и униформите на техните чиновници ще " могат да се изписват в допълнение и на непознат език ".

Той изясни, че според наредбите на Конституцията българският език се ползва съгласно специфичен закон, само че от 1991 година, от както тя съществува, подобен няма. Надявам се, че законопроектът ще бъде посрещнат позитивно от нашите съдружни сътрудници от ГЕРБ, разяснява Сидеров. Той напомни, че още при първия мандат на премиера Бойко Борисов е работено по този закон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР