Военновъздушните сили отпускат 235 милиона долара на стартираща компания за изграждането на пример за елегантен нов самолет

...
Военновъздушните сили на САЩ ще инвестират 235 милиона долара, за
Коментари Харесай

Военновъздушните сили на САЩ ще инвестират 235 милиона долара, за да помогнат на стартиращ производител да изгради реактивен самолет с корпус със смесени крила, който служители казват, че може да осигури по-голям обхват и ефективност за военни танкери и товарни самолети и може би в крайна сметка да се използва за превоз на пътници.

JetZero и Военновъздушните сили, които обявиха наградата в сряда, казват, че се надяват, че пълното демонстрационен самолет с размер ще бъде готов за полет през 2027 г.

Повечето големи самолети са тръби с крила и прикрепена опашка. Самолетите със смесено крило са проектирани като тялото и крилата са едно цяло. Резултатът е елегантен, футуристично изглеждащ самолет с по-малко аеродинамично съпротивление в сравнение с конвенционален самолет със същия размер.

Длъжностните лица на JetZero твърдят, че традиционните самолети вече нямат начини за подобряване на горивната ефективност и с гориво цените вероятно ще се повишат, е необходим изцяло нов дизайн за намаляване на разхода на гориво и емисиите.

Въздушните сили, Отделът за иновации в отбраната на Пентагона и НАСА работят по проекта. JetZero има партньор в отбранителния изпълнител Northrop Grumman.

Идеята за тяло със смесено крило не е нова. Boeing построи и тества умален модел на своя X-48. Lockheed Martin тества дизайн на Hybrid Wing Body в аеродинамични тунели. Военновъздушните сили казаха, че технологичният напредък в материалите и производството са направили възможно производството на по-мащабни демонстратори.

На брифинг в сряда служители казаха, че демонстраторът JetZero може да определи дали тяло със смесено крило може да се използва в бъдещи танкери за зареждане с гориво и товарни самолети за ВВС. Те казаха, че авиокомпаниите за пътници и товари също могат да се възползват, ако дизайнът добави места за сядане или товарно пространство и намали разходите за гориво.

„Търговската индустрия е жадна за решения, които не са толкова жадни за гориво“, каза Том О „Лиъри, главен изпълнителен директор и съосновател на JetZero, която е базирана в Лос Анджелис.

О'Лиъри призна, че наградата на ВВС няма да е достатъчна, за да покрие разработването и производството дори на един пълен прототип в мащаб, но той даде малко подробности за финансирането на компанията.

„Въпреки че общото ни финансиране не е публично, ние ще имаме частни инвестиции и партньори, които допринасят за това“, каза той.

___

Тази история е актуализирана, за да коригира правописа на Northrop Grumman.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР