Военновъздушните сили на Етиопия нанесоха удари по оръжейни складове и

...
Военновъздушните сили на Етиопия нанесоха удари по оръжейни складове и
Коментари Харесай

Етиопските ВВС нанесоха удари по складове за оръжие в северния щат Тигре

Военновъздушните сили на Етиопия нанесоха удари по оръжейни хранилища и унищожиха военна техника в северния щат Тигре, заяви министър председателят Абий Ахмед, представен от Ройтерс.

Въздушни удари са били осъществени във и край районната столица Мекеле. При тях са били унищожени тежка артилерия и ракетни установки, сподели министър председателят в изказване, излъчено от телевизия "Фана ".
Абий, който завоюва миналогодишната Нобелова премия за мир, предприе в сряда военна акция против Народния фронт за избавление на Тигре - партията, която близо 30 години контролираше управническите структури в Етиопия до идването на власт на Абий през 2018 година

Премиерът дефинира дейностите на армията като "мащабна интервенция за поддържане на реда ", смекчавайки употребена през вчерашния ден от двата лагера войнствена реторика на фона на безпокойствие, че спорът може да излезе от надзор, отбелязва Франс прес.

По силата на въведеното в сряда изключително състояние силите за сигурност имат пълномощия да разоръжат щатските сили за сигурност, сподели той в официално съобщение.
Преди това Абий успокои в Туитър, че "операцията, която е в ход в Северна Етиопия, има ясни, лимитирани и постижими цели: да възвърне върховенството на закона и конституционния ред, да отбрани правата на етиопците да живеят спокойно във всяка точка на страната ".

В официалното съобщение си Абий съобщи, че е бил заставен да отвърне "на непрестанната враждебност на кликата на Народния фронт за избавление на Тигре ". В Туитър той осъди "крайната пренебрежителност и незаконна неотстъпчивост на Фронта ", които са спъвали напъните на държавното управление за решение по кротичък път на разногласията с районните управляващи.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази през вчерашния ден дълбока паника от обстановката в Тигре, изтъквайки, че стабилността на Етиопия е значима за целия регион на Африканския рог. Той прикани за неотложно деескалиране на напрежението и за спокойно решение на различията сред Адис Абеба и управляващите в Тигре.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР