Военното ръководство на Българската армия е стигнало до извода, че

...
Военното ръководство на Българската армия е стигнало до извода, че
Коментари Харесай

Армията иска да купи бойни машини за 1.5 млрд. лв. с преговори на ниво правителство |

Военното управление на Българската войска е стигнало до извода, че най-хубавият метод за пазаруване на бронирани машини за близо 1.5 милиарда лв. (с ДДС) е с директни договаряния държавно управление – държавно управление.

По същия модел бяха закупени изтребителите F-16, като последното държавно управление на Бойко Борисов контракти договорката със Съединени американски щати.

Проектът за закупуването на бронирани машини е от най-приоритетните за защитата, само че се проваля няколко пъти. Миналата година процедурата беше стигнала съвсем до край, само че някогашният боен министър Красимир Каракачанов я приключи. Офертите на двете достигнали до финала компании - Дженеръл Дайнамикс " (General Dynamics) и финландската " Патриа " (Patria), надвишаваха тавана от към 1.5 милиарда лева

Каракачанов измисли разновидността поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ по схемата на държавното сдружение " Автомагистрали ", само че държавното управление не взе такова решение в края на мандата си. 

Днес най-висшият боен - началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, предложи разновидността договаряния на равнище правителство-правителство и изясни за какво в изявление пред БНР.

" В момента обсъждаме разновидности по какъв начин да продължи планът. Дали ще се продължи отначало с открита процедура с ясното схващане, че първата процедура е пропаднала за този финансов параметър. Дали ще продължим с " ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ " или ще разгледаме вид правителство-правителство, където ползата на българската страна във връзка с индустриално съдействие, сглобяване на машините в България, присъединяване на наши артикули, консолидираното, може да се случи по този вид с минимизиране на рисковете. " ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ " направи съответното изследване дали те могат да бъдат водеща компания в реализацията на този план. " ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ " излезе с отчет, в който по принцип сподели, че е допустимо, само че с известни условности ".

" Моите почетения към българската отбранителна индустрия. Наистина един подобен план, в случай че се реализира в България, е късмет за българските компании от този отрасъл да се включат. Но опитът и наблюденията, които организирахме в прилежащите страни, водят до извода, че е удачно да се прави по тоя метод, когато в машината се интегрират артикули на българската отбранителна индустрия. Аз, като шеф на защитата, държа на минимизиране на рисковете и навременно осъществяване на плана. Препоръчвам третия вид: правителство-правителство. С отчитане ползите на българската отбранителна промишленост и насърчаване на качества за бъдеща поддръжка и ремонт ", изясни претекстовете си Ефтимов.

Решение за смяната на метода би трябвало да бъде взето от държавното управление и да бъде утвърдено и от Народното събрание, което е условие за всички планове за рационализация в защитата над 100 млн. лева

Интерес към договорката демонстрираха от Съединени американски щати, Франция, Германия и Финландия. По неофициална информация е имало оферти, в това число на дипломатическо равнище, за взаимно произвеждане и съдействие от Германия и Франция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР