Военното правителство на Мали нареди в сряда на говорителя на

...
Военното правителство на Мали нареди в сряда на говорителя на
Коментари Харесай

Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

Военното държавно управление на Мали подреди в сряда на представителя на мироопазващата задача на Организация на обединените нации MINUSMA да напусне страната в границите на 72 часа. Причината за решението са мнения в " Туитър " по отношение на дипломатически случай с Кот д`Ивоар, който утежни връзките с Организация на обединените нации, заяви " Ройтерс ".

Военните водачи, които завзеха властта с прелом през август 2020 година, спориха с районните съседи и интернационалните сътрудници за закъснение на изборите, хипотетични злоупотреби с армията и съдействие с съветски наемници на фона на лъкатушен ислямистки протест.

Хунтата краткотрайно спря ротациите на войските на MINUSMA предходната седмица, дни след ареста на 49 бойци от Кот д`Ивоар, за които управляващите споделиха, че са пристигнали в страната без позволение.
 Испания не изключва интервенция на НАТО в Мали
Испания не изключва интервенция на НАТО в Мали

Новата стратегическа идея показва южния фланг като нов източник на риск за стабилността

Той подреди на заместник-директора по връзките на MINUSMA Оливие Салгадо да напусне Мали в границите на три дни от сряда за издание на " тенденциозни и неприемливи " изявления в Twitter по отношение на ареста.

Той написа в Туитър " без доказателства ", че управляващите са били осведомени за идването на войските от Кот д`Ивоар, се споделя в изказване на държавното управление. Салгадо отхвърли коментар.

Организация на обединените нации съобщи, че " надълбоко съжалява " за поисканото овакантяване на Салгадо.

" Важно е да се означи, че " личност нон грата " не се ползва за личния състав на Организация на обединените нации ", съобщи заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак пред кореспонденти в Ню Йорк.
 Военните в Мали дадоха обещание връщане на цивилното ръководство
Военните в Мали дадоха обещание връщане на цивилното ръководство

Това щяло да стане в двугодишен интервал

Котдивоарските бойци бяха задържани на 10 юли по съмнение, че са наемници и би трябвало да бъдат изправени пред съд като такива.

Кот д`Ивоар споделя, че бойците са били ситуирани като част от обособен контракт за сигурност и логистична поддръжка, подписан с MINUSMA през юли 2019 година, и е изискал незабавното им освобождение.

Мали се бори да спре ислямисткия протест, който пусна корени след въстанието през 2012 година и от този момент се популяризира в прилежащите страни, убивайки хиляди и разселвайки милиони в региона на Сахел в Западна Африка.

MINUSMA, интегрираната задача за стабилизиране на Организация на обединените нации в Мали, беше основана през 2013 година в поддръжка на задгранични и локални войски, които се бият против екстремистите.

Напрежението с близо 12 000-членните сили набъбна поради апелите на Организация на обединените нации да се разреши независимост на придвижване на мироопазващите сили , с цел да проверяват нарушаванията на човешките права, което държавното управление отхвърли.

Миналата седмица Египет разгласи краткотрайно прекъсване на личния си контингент MINUSMA заради опасения за сигурността.
 Франция стартира да се изтегля от Мали
Франция стартира да се изтегля от Мали

Нейните сили се местят в прилежащ Нигер

Така, проблемите с военната хунта в страната не престават.

Припомняме, че Франция

Европейският съюз (ЕС) разгласи през април, че. Върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел изясни този ход с неналичието на гаранции от управляващите в Мали, че съветските военни реализатори няма да се намесват в работата.

Руски бойци са били ситуирани в град Тимбукту в северната част на Мали, с цел да образоват малийски сили в база, освободена от френски войски предишния месец. Това разгласи представителят на армията на Мали, съобщи " Ройтерс ".

Правителството на че " съветски инструктори " са пристигнали в страната, само че Бамако и Москва до момента са дали малко детайлности за разполагането, в това число за това какъв брой съветски бойци вземат участие или каква е точната им задача.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР