Военното министерство планирани да закупи двигатели за старите съветски изтребители

...
Военното министерство планирани да закупи двигатели за старите съветски изтребители
Коментари Харесай

ВВС ще търсят двигатели за съветските МиГ-ове, а не заместващи самолети

Военното министерство планувани да закупи мотори за старите руски изтребители МиГ 29, които да обезпечат защитата на българското въздушно пространство до усвояването на закупените от Съединени американски щати самолети F-16

"Правят се старания, търсят се разновидности поради войната в Украйна и наложените наказания на Русия и неналичието на достъп до аварийни елементи за всички самолети и вертолети руско произвеждане. В най-напреднала фаза са диалозите с Полша, получихме публично писмо за подготвеност за обзор и разбор на положението на авиационната техника. Става дума за аварийни елементи, ремонт на избрани елементи и най-важното – мотори, за които ще стартираме социална поръчка за доставка, – нови или втора ръка. Те ще ни дадат нов небосвод за подготовка на водачите и съответен нальот ", заяви зам.-командирът на Военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев.

Българската бойна авиация разчита единствено на МиГ-29, а войната в Украйна мощно затрудни поддръжката на машините, защото Русия, Украйна и Беларус отпаднаха като варианти.

Затова бе стартирана опцията, до момента в който бъдат доставени и усвоени новите F-16, да бъдат добити изтребители на лизинг. Зад тази концепция застана и президентът Румен Радев.

Генерал Мирчев изясни че съгласно командването на Военновъздушни сили най-ефективният и уместен метод за поддържане на качествата на авиацията и за осъществяване на задачите и дилемите ѝ, най-много за бойно дежурство по "еър полисинг”, което си е бойна задача в спокойно време, е да се поддържа МиГ-29.

"Мотивите са, че експлоатационният запас на МиГ-29 покрива този интервал. Той може да бъде употребен до 2028–2029 година, някои от машините и до 2030 година На второ място, за МиГ-29 имаме инфраструктура, квалифициран летателен състав, въпреки и непълен като брой, само че дежурствата по "еър полисинга” не престават да се носят от български водачи на български самолети. Не сме прекъснали и за един ден. Имаме квалифициран инженерно-технически състав за поддръжката на този аероплан. Ако се премине на вид краткотрайно да се употребява някакъв заместващ вид аероплан, това ще изисква инфраструктура, експерти, което ще ни забави във времето ", сподели той.

От месеци е известно, че МО води диалози с Полша за възможната поддръжка на машините, само че към този момент не е ясно на какъв стадий са. Според експерти надали ще се откри резистентен вид, защото и Полша е подвластна от Русия за ремонтните комплекти.

Те се съмняват, че могат да бъдат открити и мотори за МиГ-овете отвън Русия.

Правителството има планувани средства за МиГ-29. При актуализацията на бюджета със 170 млн. лв. се усилиха средствата за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника в това число обезпечаване на употребата на самолета МиГ-29 - от 126 млн. лева на 296 млн. лева

Доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията.

"След идването на F-16 се изисква да се придобият начални оперативни качества и след още избран интервал доближаваме до цялостни качества. Така че разчитаме, в случай че през 2025 година стартират доставките на самолета, в идващите 2–3 години да се придобият началните, а след още 2–3 години и цялостните качества – т.е. докъм 2028–2030 година ", изясни ген. Мирчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР