Военнопленниците трябвало да бъдат разменени на границата, но от Липци,

...
Военнопленниците трябвало да бъдат разменени на границата, но от Липци,
Коментари Харесай

Зеленски зове за разследване на трагедията със сваления Ил-76 с 12 бойци от „Азов“ и 53 войници и офицери от ВСУ

Военнопленниците трябвало да бъдат разменени на границата, само че от Липци, Харковска област са изстреляни две ракети против самолета

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани за изясненост по събитията към злополуката на съветския аероплан Ил-76 в съветската Белгородска област и упрекна Москва, че " си играе с живота на украинските военнопленници ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. ДПА уточни, че президентът е изискал интернационално следствие на случая.

Вчера Русия упрекна Украйна, че е свалила самолета с 65 украински военнопленници на борда, 6 души екипаж и 3 индивида съпътстващ военнопленниците личен състав. Няма оживели в злополуката, написа в " Телеграм " Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област. Москва разгласи, че е подготвяла украинците за замяна с съветски военнослужещи в плен на Киев.

 

" Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, възприятията на техните обичани хора и страстите на обществеността ", съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията.

" Длъжни сме да установим всички обстоятелства в случая със самолета колкото се може по-добре, като се има поради, че злополуката е на съветска територия ", добави президентът на Украйна.

 

Украинският новинарски канал " РБК-Украйна " осведоми, че Зеленски е отменил пътешестване в страната и събития във връзка днешния си 46-и рожден ден, с цел да може персонално да наблюдава изясняването на аргументите за злополуката на съветския аероплан Ил-76.

 

ДПА обръща внимание на обстоятелството, че във видеообръщението си нощес Зеленски е съобщил по какъв начин украинското военно разузнаване се пробва да разбере колкото се може повече за украинските военнопленници, които са били на борда на разрушилия се аероплан. " Нашата страна упорства за интернационално следствие на злополуката ", сподели Зеленски.

 

Междувременно върховен украински боен пълководец упрекна Русия тази нощ, че се пробва да злепостави Украйна около злополуката с въпросния Ил-76. " Целта е ясна - те желаят да отслабят интернационалната помощ за нашата страна. Но това няма да проработи! ", написа в приложението " Телеграм " в първите часове на днешния ден командващият украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Микола Олешчук.

 

" Украйна има правото на самоотбрана и надлежно да унищожи средствата на въздушните набези на агресорите ", добави той.

Междувременно съветският телеграм канал „ Операция Z: Военкоры Русской Весны “ заяви, че на борда на сваления аероплан е имало минимум 12 бойци от батальона " Азов " и още 53 бойци и офицери от Въоръжените сили на Украйна. Публикуван е и лист с имената на всички военнопленници и информация за най-младият погубен украински заложник. По подигравка на ориста 21-годишният Иван Рой, който преди да влезе в редиците на армията е бил диджей, е умрял в съветския аероплан, свален с украинска ракета. Той е приключил Черниговския лицей по превоз и компютърни технологии. 

 

„ Операция Z: Военкоры Русской Весны “ разкри, че водачът на самолета е съумял да рапортува на диспечера за удара и се е жертвал като вместо да катапултира е останал в падащия аероплан, с цел да го изведе от село Яблоново, с цел да предотврати още по-страшна покруса. 

От изказването на съветското Министерството на защитата пък излиза наяве, че двете ракети са били изстреляни от региона на Липци, Харковска област, а украинското управление е очаквало размяната на военнопленници на Граничен контролно-пропусквателен пункт Колотиловка. 

 

От Главното ръководство за разузнаване на ВСУ най-сетне потвърдиха, че се е готвила замяна на пленници сред Русия и Украйна. „ Мога да установявам, че запланираният през днешния ден, (б.а. 24 януари) продан няма да се случва “, сподели два часа и половина след нещастието  представителят на ГУР Андрей Юсов.

Ръководителят на Центъра за проучване на военните и политическите спорове Андрей Клинцевич пък съобщи, че скоро ще стане известно кой е поръчал атентата против самолета Ил-76.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР