Военноморските сили (ВМС) ще получат в рамките на година и

...
Военноморските сили (ВМС) ще получат в рамките на година и
Коментари Харесай

ВМС ще получат хеликоптер "Дофин" до 18 месеца

Военноморските сили (ВМС) ще получат в границите на година и половина вертолет " Дофин ", заяви през днешния ден командирът им контраадмирал Митко Петев. Това е контрактувано в спогодбата с " Еърбъс Хеликоптерс ", която е подписана на 23 май от министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Според контракта, хеликоптерът би трябвало да е възложен на Военноморски сили не по-късно от 18 месеца от подписването му. Контраадмирал Петев разяснява, че вертолетът " Дофин " дава отговор на всички условия и има същите качества като вертолетите " Пантер ".

За новия хеликоптер не е належащо в допълнение образование на летците, тъй като той е безусловно еднакъв с " Пантер ", изясни Петев и посочи, че няма да е нужна и спомагателна инсталация или наземна техника. Военноморската авиобаза " Чайка " разполага и с инсталация за поддръжка.

През юни предходната година Военноморски сили изгубиха хеликоптер " Пантер " по време на тактическо обучение в Черно море. Тогава почина и водачът.

Командирът на Военноморски сили заяви още през днешния ден, че във военното министерство е минало съгласуването на плана за капиталов разход за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд и в него са отразени всички направени рекомендации. Добавени са средства и за Данък добавена стойност, което беше главната причина да има единствено една оферта и да не може да бъде осъществен планът.

Петев уточни, че придобиването на кораби няма да изостане от плановете за авиацията и сухопътните войски. Следващата седмица следва приемането на плана за капиталов разход на Съвета по защита и по-късно депозирането му в Министерски съвет за междуведомствено координиране.

Контраадмирал Петев взе участие във Варна в обред по отбелязването на 102-та годишнина от началото на подводното корабоплаване в България, който се организира пред мемориалната плоча на първия български адмирал, командвал флота - Иван Вариклечков. На церемонията участваха регионалният шеф Стоян Пасев и кметът Иван Портних.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР