Военно-окръжната прокуратура в София е прекратила с постановление делото срещу

...
Военно-окръжната прокуратура в София е прекратила с постановление делото срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати разследване срещу президентския съветник Илия Милушев

Военно-окръжната прокуратура в София е прекратила с разпореждане делото против президентския консултант по сигурността Илия Милушев поради липса на закононарушение, научи " Дневник ". Досъдебното произвеждане бе формирано по отделени материали от следствието през 2020 година за оповестяване на държавна загадка, а в този момент е прекъснато с претекста, че няма закононарушение.

Нещо повече - прокуратурата признава и че не е имало по какъв начин да бъде осъществено закононарушение, защото Илия Милушев и обвинената дружно с него някогашна служителка на Държавната организация " Разузнаване " (ДАР) Мила Калинова са имали достъп до класифицирана информация и каквито и документи да са си разменяли, те са имали оторизиран и легален достъп до тях.

Разгласяване на държавна загадка с отчети поради нередности

През 2018 и 2019 година в Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) почнали инспекции от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и Агенция " Държавна финансова ревизия " (АДФИ).По време на инспекциите шефът на дирекция " Сигурност на информацията " Мила Калинова, открила, че на проверяващите от двете структури била предоставяна информация за активността на ДАР, нарушаваща правилото " нужда да се знае ". Тя предизвестила със сигнали и мнения както управлението на ДАР, по този начин и Върховната касационна прокуратура.

Инепскторатът на разузнаването направил инспекция и излязъл с ограничения и рекомендации до ръководителя на ДАР, който вместо да предотврати " проверяващите от двете държавни организации да се срещат с информация за активността на ДАР, с която не е било належащо да се срещат ", уволнил Калинова.

Тя решила да сезира президентството като за задачата провела една среща с Илия Милушев през лятото на 2019 година, на която му предоставила сигналите и мненията си.

Разследването против двамата, почнало от отделени през 2020 година материали след влизането на прокуратурата в постройката на президентството. Материалите са били изпратени на Военно-окръжната прокуратура в София, която е повдигнала по две обвинявания на Илия Милушев и на Мила Калинова.

 ДАР: Човекът не дава отговор на условията - променяме закона ДАР: Човекът не дава отговор на условията - променяме закона

Едно от обвиняванията, повдигнати от прокуратурата е, че задачата им е била да причинят " на ръководителя на Държавна организация " Разузнаване " щета - основаване на мотив за дисциплинарни инспекции, слагане под подозрение на професионалните му качества за заемане на длъжността, основаване на усещане за неприятно осъществяване на служебни отговорности, липса на управнически качества и податливост към корист със службата и от това са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия за Държавна организация " Разузнаване " - уронване на престижа на институцията, основаване на съмнение в способността на организацията да извършва сполучливо функционалностите и дейностите според Закона за " Държавна организация " Разузнаване " и откриване на характерните начини и способи в активността на ДАР ".

И двамата са имали достъп до класифицирана информация

Не са събрани доказателства за част от обективния състав на закононарушението, а точно настъпване на немаловажни нездравословни последствия за Държавна организация " Разузнаване " - уронване на престижа на институцията, основаване на съмнение в способността на организацията да извършва сполучливо функционалностите и дейностите според Закона за " Държавна организация " Разузнаване " и откриване на характерните начини и способи в активността на ДАР, написа в постановлението за преустановяване военния прокурор полк. Димов.

Не са събрани доказателства и за това, че задачата е била да се набави полза или да бъде породена щета. " Не са налице доказателства и за общественост на умисъла сред обв. Калинова и обв. Милушев, с цел да бъде обосновано съучастничество сред тяк. По отношение на обв. Милушев не са налице доказателства, за подбудителски дейности от негова страна, с които съзнателно да е склонил обв. Калинова да му съобщи копия от основани от нея документи ", стимулира се още прокурорът.

От доказателствата по делото се открива, че тя по лично предпочитание е решила да му съобщи копия на тези документи. В постановлението се показва, че анализът на доказателствата не води до несъмнения извод, че при срещата им са се сговорили да правят закононарушения. На тази среща Калинова е срещнала Милушев с извършващи се съгласно нея нередности в ДАР, като е изтъкнала доводи, че при осъществявани инспекции от АДФИ и ДАНС, въпросните две служби със глоба на шефа на ДАР са надвишили пълномощията си и са получили достъп до документи, които не следва да им се дават . Това била единствената извършена среща сред двамата.

" И двамата обвинени, чисто обективно не могат да осъществят състава на член 357 от Наказателен кодекс, защото все още на срещата и двамата обвинени са имали позволение за достъп до класифицирана информация, и каквато и предпазена от закона информация да си разменят, то няма да е налице оповестяване по смисъла на член 357 от Наказателен кодекс, защото информацията няма да стане притежание на неоторизирано лице ", написа на 9 юни военния прокурор полк. Димов в постановлението за преустановяване.

Арестът на Милушев бе разгласен за противозаконен

През май 2021 година Административният съд София-град дефинитивно одобри, че Илия Милушев нелегално от Министерство на вътрешните работи за 24 часа на 9 юли 2020 г.Решението удостоверява това на от нoeмвpи 2020 година, което анулира заповедта за 24 часа полицейски арест и разгласи задържането за нелегално. След като прекара 24 часа в ареста, Милушев беше упрекнат в подбуждане към длъжностни закононарушения.

При ареста тогава, а обиските станаха мотив за траяли над 100 дни митинги. Акцията стана мотив за настояването на оставката на основния прокурор Иван Гешев и тогавашния министър председател Бойко Борисов, а по-късно докара и до законодателни промени, с които Бюрото по отбрана бе извадено от " шапката " на прокуратурата и трансферирано на послушание на Министерството на правораздаването.

След като прекара нелегално 24 часа в ареста, Илия Милушев бе освободен против парична гаранция от 20 000 лева, която бе обжалвана и понижена на 5000 лева По време на акцията с изключение на кабинета на Илия Милушев беше претърсван и офисът на президентския секретар Πлaмeн Узyнoв. Той също прекара денонощие в ареста.

За противозаконни съдът към този момент дефинира и задържанията на секретаря на президента Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков. Малко след арестите на Пламен Узунов и Пламен Бобоков бяха повдигнати обвинявания за търговия с въздействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР