Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая

...
Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая
Коментари Харесай

Обвиниха полковник от армията за смъртта на военния пилот Валентин Терзиев

Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвинен полковник Методи Орлов по случая със гибелта на военния водач Валентин Терзиев .

Пилотът на МиГ-29 почина на 9 юни 2021 година по време на полет над Черно море , в осъществяване на задача от взаимните военни учения в Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше нараснал в подполковник.

Поради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – управление на стрелби по време на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Орлов не забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача Валентин Терзиев , показват военните прокурори.

След като е провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива , в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Със същото действие обвиненият не извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата - разрушение на аероплан МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв. / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лв. и девет стотинки/.

Спрямо обвинения М.О. е взета мярка за неотклонение „ Подписка “ , допълват от Военно-окръжна прокуратура-София.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР