Военно-апелативният съд гледа жалбите срещу постоянния арест на петимата, задържани

...
Военно-апелативният съд гледа жалбите срещу постоянния арест на петимата, задържани
Коментари Харесай

Трима от задържаните за шпионаж в полза на Русия остават в ареста

Военно-апелативният съд гледа жалбите против непрекъснатия арест на петимата, арестувани за шпионаж в интерес на Русия.

Полк. Петър Петров, зам.-директор на дирекцията, която дава отговор за бюджета и разноските на армията, Любомир Медаров, началник на секретното деловодство на Народното събрание и Димитър Влахов (на водещата снимка), настоящ чиновник на Военно разузнаване, остават в ареста.

Към 18 ч продължава гледането на мярката на Галина Илиева (на фотографията долу), брачна половинка на посочения за резидент Иван Илиев. Неговата мярка съдът отсрочи за понеделник, защото жалбата за нея е пристигнала прекомерно късно.



Днес прокуратурата внесе 4 тома нови доказателства по следствието.

Два от тях са секретни, само че другите два съдържат разпити на очевидци, които настояват, че в арестните пространства петимата арестувани са се уговаряли какви показания да дадат както пред съда, по този начин и в досъдебното произвеждане, първо - с цел да реализиран по-леки ограничения за неотклонение и второ - с цел да могат да облекчат ситуацията си по самото следствие.

Сред секретните доказателства има документи, които непозволено са открити в домовете и служебните помещение на арестуваните. Адвокатите им обаче настояват, че прокуратурата не споделя какви тъкмо данни, които съставляват държавна загадка, са предадени на Москва.

До какъв брой тези показания имат някаква процесуална стойност, съгласно мен - не, съобщи Петър Петков, юрист на Петър Петров.

Българска национална телевизия: Това преразказ на експлоатирани СРС-та ли е или на охраняем състав?

Петър Петков, юрист на Петър Петров: Не мога да ви кажа. Няма данни.

Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място. И новите доказателства просто поддържат авансово събраните, сподели полк. Стоян Лазаров, прокурор в Софийска военно-окръжна прокуратура.

За моя подзащитен, господин Медаров, аз съм спокоен. И към сегашния миг аз не знам за каква държавна загадка той е в ареста. Нито една. Спокоен съм и за нататък, рано или късно нещата ще излязат нескрито, само че е неприемливо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение, сподели Васил Василев, юрист на Любомир Медаров.

Това, което направи съдът, е да оцени показаните до последно доказателства и да вземе решението, което не се разяснява. Считам го за вярно, тъй като е тежко съзнателно закононарушение, осъществено от проведена група и като офицер въобще не се гордея, че други офицери са си предали страната, сподели Елин Алексов, началник на Военно-апелативната прокуратура.



Днес стана ясно, че по делото е разпитван и някогашният началник на Военна полиция бригаден военачалник Борислав Сертов. Причината е, че той е отговарял за задържането на " резидента " Иван Илиев, който се опита да избяга, само че беше арестуван в региона на Руското посолство.

Интересното е, че военачалник Борислав Сертов подаде оставка като началник на Военна полиция при започване на годината, тъй като му следва да замине като боен аташе в Москва.

Разпитани са и двама някогашни шефове на Военното разузнаване - Пламен Студенков и Стефан Стефанов. Те също са били на образование в ГРУ по време на руския интервал преди 1990 година и съгласно проверяващите има съществени подозрения, че двамата са знаели за активността на групата.

Освен това, е назначена и финансова проверка на Военна полиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР