Военният телевизионен канал (ВТК) съществува вече 15 години, но все

...
Военният телевизионен канал (ВТК) съществува вече 15 години, но все
Коментари Харесай

Военният тв канал вече има дрон, но все още не знае колко зрители има

Военният ефирен канал (ВТК) съществува към този момент 15 години, само че към момента няма информация какъв брой фенове има. За сметка на това издръжката му се усилва, а приходите са минимални.

Телевизията продължава да няма реклами, макар че през последните години е добре механически обезпечена, а към този момент може да се похвали и с дрон.

От малкия екран регистрират и сериозна лична продукция - единствено предходната година имат 89 лични документални и военно-учебни филми, а тази година ще снимат шест документални кино лентата, отдадени на военните дейности през Първата международна война и подвизите на българските бойци.

Въпреки това каналът остава една от най-спорните вложения на данъкоплатците в бранша на защитата.

Освен него министерството финансира и вестник " Българска войска ", който сега е седмичник.

Преди години по времето на военния министър Веселин Близнаков се появи и концепция за основаване на ведомствено радио, само че тя не бе осъществена и сякаш изпадна от дневния ред на ведомството.

Колко коства ВТК?

Въпреки хроничния дефицит на средства, военното министерство е единственото, което поддържа лична телевизия.

Бюджетът й за тази година е 2 163 000 лева, при близо 1.8 млн. лв. за предходната година. Според МО излъчването на програмата на ВТК посредством спътник е от изключително значение за българските военнослужещи на задача зад граница.

През 2016 година ВТК има близо 18 хиляди лв. лични доходи - от застрахователни компенсации, продажба на бракувани материални ресурси и наеми, а през предходната година -

3024 лева от наеми.

И през двете години няма доходи от реклами, които са един от знаците за гледаемостта на дадена телевизия.

Бюджетът на вестник " Българска войска " за 2018 година е 366 000 лева Вестникът предходната година има близо 3400 лв. доходи от реклама, а по-миналата – малко над 2 хиляди лв..

Тиражът на вестника е 3650 броя, от които 2169 броя са абонамент, а останалите 1481 се популяризират гратис. Няма свободна продажба.

Кой гледа ВТК?

Вече 15 години няма отговор на този въпрос.

От МО дадоха отговор на питане на Меdiapool, че п рограмата на ВТК не е включена в таргет групата на компаниите, наблюдаващи гледаемостта на електронните медии в България.

" Косвена информация за интереса на феновете към програмата на ВТК е фактът, че сега имаме 45 подписани контракта с кабелни оператори за разпространяване на програмата в съвсем цялата страна ", показват от МО.

Освен това изследване на Института за перспективни проучвания в защитата през 2015 година посочило, че за 15 % от жителите ВТК и профилираният уебсайт www.armymedia.bg са съществени източници на информация за протичащото се в армията.

Във ВТК работят 30 души, а във вестника 13 души.

Какво пускат по ВТК?

От министерството обясниха, че през 2016 година са създадени 76 кино лентата на военна тема, а през 2017 година са създадени 89 кино лентата (документални и военно-учебни).

Филмите се излъчват главно в рубриките " Военните кореспонденти ", " Войнишки разкази ", " Ветераните описват ", " Оръжията по българските земи ", " Българските ордени и медали ", " Бойни флагове и маршове ", " Щрихи от предишното ".

Тази година ВТК стартира производството на поредност от шест документални кино лентата, отдадени на военните дейности през Първата международна война и подвизите на българските бойци.

ВТК към този момент и с дрон

От няколко години ВТК излъчва в HD формат и продължава да влага в нова техника.

Миналата година Информационният център на МО е закупил и " Дрон с камера 4К " за 3800 лева /с включено ДДС/.

" В последните години този вид техника влезе в приложимост във всички модерни новинарски малките екрани. Спецификата на военната тема и събития изискват особено внимание към метода на снимане и проявление. С дрон се записват и отразяват военни учения, както и провалите от индустриални повреди, естествени бедствия и други случаи, в които операторите не могат да доближат до съответните обекти с обичайните механически средства и начини ", аргументират покупката от ВТК.

Заснетите с дрон филми като " Сейбър гардиан " (2017) се посрещат с огромен интерес измежду военните експерти и феновете, показват от МО, без да излиза наяве от къде имат сходна информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР