Военният съд в Пловдив отсъди една година условна с три

...
Военният съд в Пловдив отсъди една година условна с три
Коментари Харесай

Условна за висш военен, взимал подкупи на корем

Военният съд в Пловдив отсъди една година условна с три годишен изпитателен период за върховен офицер, взел 16 подкупа за по-малко от година. Нарушенията по работа са били осъществени в интервала от 24 юли 2014 година до втората половина на месец април 2015 година През цялото време подсъдимият работил благодарение на двама помагачи.
От материалите по делото може да се направи умозаключение, че вземането на подкупи се е трансформирало в честа процедура в кариерата на военния. Той е употребявал поста си, с цел да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица, които са отговаряли за разнообразни действия.
Според ценоразписа на подкупите, представен в присъдата на Пловдивския боен съд, най-скъпо за военнослужещите излизало издаването на позволение за достъп до класифицирана информация на високо равнище. За сходен вид услуга подсъдимият изискал „ подарък “ в размер на 3000 лв..
Друг боен трябвало да заплати 1400 лв., с цел да му бъде позволено да употребява неплатен отпуск в размер на шест месеца през 2015 година. 1000 лв. пък коствало назначението на негов сътрудник в поделение за подвоз на твърди товари.
Военните назначения били много по-евтини, като там сумите варирали сред 120 и 250 лв.. Удължаване на периода на контракта за военна работа с две години пък коствало 600 лв.. За банкет в Националния боен университет "Васил Левски " подсъдимият изискал и приел посредством телеграфен запис сумата от 320 лв..
Поради всички тези прегрешения Военният съд в Пловдив отредил на обвинявания една година условна присъда с три годишен изпитателен период. Помагачите му, които той употребявал за връзка с рушветчиите, се разминали само с санкции - надлежно 2400 и 2000 лв..
Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Военно-апелативен съд на Република България, който се намира в град София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР