Военният съд на Южния военен окръг е осъдил на 13

...
Военният съд на Южния военен окръг е осъдил на 13
Коментари Харесай

Москва осъди свой офицер на 13 години затвор за шпионаж в полза на Украйна -

Военният съд на Южния боен окръг е осъдил на 13 години отнемане от независимост в затвор със непоколебим режим ст. л-т Руслан Артиков от въоръжените сили на Руската федерация. Офицерът е приет за отговорен в държавна измяна и съдействие с военното разузнаване на Украйна, заяви държавната осведомителна организация на Русия ТАСС. Артиков е разжалван и е лишен от воинското си звание, добавя организацията, цитирайки представителя на военния съд Альона Каткало.

„ С присъдата на Военния съд на Южния боен окръг Руслан Ахметбаевич Артиков е приет за отговорен в осъществяване на закононарушение по член 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация („ Измяна “). Той е наказан на 13 години в затвор със непоколебим режим с отнемане от военно звание „ старши лейтенант. “ – декларира Каткало. Заради съществуването на материали, които съставляват класифицирана информация, делото е било гледано при закрити врата.

Процесът е гледан по общия ред и по време на правосъдните прения държавното обвиняване е упорствало за 13 и половина години затвор. Присъдата не е влезнала в действие и предстои на обжалване с касационна тъжба в избрания от закона период, прецизират от пресслужбата на съда.

31-годишният през днешния ден старши лейтенант Артиков е служел по контракт в 175-та бригада на Южния боен окръг, дислоцирана в Аксай в Ростовска област. През ноември 2019 година чиновници на ФСБ го задържаха за събиране на секретна военна информация за съветските въоръжени сили по напътствие на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата. Според следствието приключването на събрани от него данни в чужбина " може да навреди на отбранителната дарба на страната ".

Военното отделение, в което е служел роденият в Таганрог Артиков, се е занимавало с реализирането на специфични задания за армията - организиране на видеоразпространение и видеоконферентна връзка сред органите на военното командване и щаба на военния окръг, образуване на комуникации с цифрови и УКВ радиостанции, тропосферни и сателитни станции и комплекси, включително и " при изискванията на противодействие на средстватаза радиоелектронна битка на конвенционален съперник ".

По време на предварителното следствие офицерът беше арестуван в следствения арест на пандиза „ Лефортово “ в Москва. През февруари 2021 година съветски медии оповестиха, че, евентуално, вследствие на получен нервозен срив Артиков е нападнал надзорник в следствения изолатор в Лефортово.  " След завръщане от здравно заведение нервите на Артиков не са издържали и той е нападнал защитата. Обезвредили са го и са го настанили в изолатор. Записите от видеокамерите са предадени на Следствения комитет на Руската федерация. " - заяви тогава членът на Обществената наблюдателна комисия, наздираваща ситуацията на пандизчиите, Ева Меркачева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР