Военният научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“ НИК 421

...
Военният научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“ НИК 421
Коментари Харесай

Част от третата група български антарктици пристигнаха на остров Ливингстън

Военният научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ НИК 421 доближи о. Ливингстън, които е част от архипелага Южни Шетландски острови. 

Корабът пусна краткотрайно котва в залива на остров Ливингстън, с цел да може част от третата група на националната ни антарктическа експедиция да слезе на българската база „ Св. Климент Охридски “. След къс престой корабът продължи своя курс към о. Дисепшън, където да разтовари хранителни запаси и строителни материали, които транспортира за испанската полярна база „ Габриел де Кастия “.

След като пренощува там, българският боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ ще се завърне в залива на о. Ливингстън, където да пусне трайно котва.

Третата група участници в 32-рата Национална антарктическа експедиция потегли от София на 7 януари, Следващата група участници в експедицията ще отпътува на 26 януари. Част от нея ще са проф. Пимпирев и още петима души.

По време на 32-рата българска експедиция до Антрактида Българската телеграфна организация (БТА) разгласява видеоинтервюта с български антарктици. Българска телеграфна агенция показва и всички научни планове с видео, фотоси и текстови материали, готови взаимно с учените преди заминаването им.

Рубриката " България – Антарктида: Корабният дневник на Българска телеграфна агенция " дава подробна информация за цялото корабоплаване на кораба " Св. св. Кирил и Методий " до Антарктида и назад, за престоя му там, както беше по време на историческото първо корабоплаване до Ледения континент през 31-вата експедиция в края на 2022 година и началото на 2023 година Тогава единствено Българска телеграфна агенция имаше сътрудник на борда - Константин Карагьозов, който предаваше вести за всеки от 127-те дни на експедицията в текст, видеоматериали и фотоси. През юни Българска телеграфна агенция издаде на български и британски език брой на списание ЛИК " До Антарктида и обратно под български байрак ", отдаден напълно на историческата експедиция.

Цялата информация на Българска телеграфна агенция за българските научни проучвания на Антарктида и подпомагането им от българския боен научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ", както и другите действия на българската антарктическа база, още веднъж е налична и за всички медии на български и на британски език на интернет страницата на организацията в 

Българска телеграфна агенция има и Национален пресклуб на борда на кораба, както и планува да открие подобен пресклуб в българската антарктическа база на остров Ливингстън. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР