Военният министър в оставка Тодор Тагарев отрече да е бил

...
Военният министър в оставка Тодор Тагарев отрече да е бил
Коментари Харесай

Тагарев отрече да е бил ябълката на раздора в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

Военният министър в оставка Тодор Тагарев отхвърли да е бил " ябълката на раздора " в провалените договаряния за съставяне на държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

" Аз имам цялостно доверие на акад. Николай Денков. Той ме увери, че моето име по време на договарянията не е споменавано ", сподели Тагарев тази заран в ефира на Българска национална телевизия.

През последните седмици от ГЕРБ интензивно упорстваха обществено за промяната на министъра на защитата, в случай че се беше стигнало до ротация в държавното управление.

В завършек на сметка Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ трансферира върху Мария Габриел отговорността за настойчивото искане Тодор Тагарев повече да не бъде отпред на Министерството на защитата.

В изявление за БНР Назарян разгласи от името на Габриел, че тя, като кандидат-премиер, не е била удовлетворена от доклада на Тагарев за миналите 9 месеца ръководство.

До този миг единствените рецензии от партията по адрес на Тагарев обаче са идвали от страна на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов - самата Мария Габриел изпрати.

Тагарев разяснява забавеното изпращане на обещаните БТР-и за Украйна.

По думите му тематиката е била " преескпонирана политически ".

" Това е преекспонирано политически, изрично мога да заявя. Последното решение, което беше оповестено в Държавен вестник и което ни дава опция да стартираме процедурата, беше на 2 януари тази година. Ако някой си мисли, че могат да се транспортират над 100 машини за една или две седмици, значи не живее в този физически свят. Успяхме да организираме процеса за към 3 седмици, по-късно стартира събирането на машини от страната, което лиши към 4 седмици и към 3 седмици лиши товаренето, укрепването и изпращането на тези машини. Тоест за към 2 месеца ние свършихме тази работа ", изясни той.

Тагарев добави, че " офанзивите против него са почнали по-рано ".

Забавянето на пратката от България към Украйна стана мотив за тежки рецензии от страна на ГЕРБ против него точно в разгара на разногласията към бъдещето на кабинета. През февруари " Да, България " също се включи в рецензиите против Министерството на защитата с въпрос за какво " към този момент три месеца не можем да превозим стотина БТР-а ".

Впоследствие депутатът Ивайло Мирчев призна, че " съветските политически проксита Българска социалистическа партия и ВъZраждане направиха всичко допустимо, с цел да саботират изпращането им и да завоюват политически дивиденти, а президентът Румен Радев даже наложи несъгласие ". Държавният глава в действителност се опита да спре парламентарното решение за военна помощ за Украйна, само че ветото му беше преодоляно.

Тагарев прикани българското общество да няма терзания, че даваме прекомерно доста от бойната ни техника на Украйна.

" Определено не даваме всичко. Кабинетът схваща, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата лична сигурност. Няма за какво да се тормозят хората в загуба на бойни качества ", увери военният министър в оставка.

По думите му главната смяна, която се случила по време на ръководството на кабинета Денков, е, че " България още веднъж съумя да се нарежда на почтено място измежду съдружниците ни, като знаем, че ние сме част от НАТО и разбираме, че Русия е агресор и имаме честен и стратегически интерес на помогнем на Украйна ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР