Военният министър обяви от какво спешно се нуждае армията ни.Има

...
Военният министър обяви от какво спешно се нуждае армията ни.Има
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Има спешна нужда от финансиране и модернизация на армията

Военният министър разгласи от какво незабавно се нуждае армията ни.

Има незабавна потребност от финансиране на армията, от рационализация, с цел да можем да преодолеем тази софтуерна бездна, която съществува сред българската войска и съюзните армии от НАТО. Това сподели пред публицисти през днешния ден служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на военния полигон " Ново село ", където взе участие в официалната гала по вдишване на ролята на Рамкова страна от Италия за бойната група на територията на нашата страна, оповестява Българска телеграфна агенция.

Стоянов уточни, че все още не е ясно какви средства ще бъдат заделени за защита в бюджета за идната година.

Бюджетът зависи от това какво ще бъде гласувано в Народното събрание, сподели той и добави, че са създадени два разновидността - 1,85 или 2 % от брутния вътрешен артикул. Нашите съдружници от НАТО към този момент приказват за 2,5 % от брутния вътрешен артикул, като вероятността е 3 % през 2030 година, добави Димитър Стоянов.

Министърът посочи, че средствата, отделени от бюджета за батальонната бойна група, са единствено за българската част, а останалите страни си поемат разноските.

" Направихме изключителни старания да бъдем бързи към трансформацията на бойната група от народен мащаб в многонационален с рамкова страна ", сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и добави, че това е първата стъпка. Амбицията е тази бойна група при положение на потребност бързо да се трансформира в бригада. " В момента на Източния фланг на НАТО се прави конкуренция за реализиране на военна конструкция, да се основат условия за съдружниците при подобаващи условия да усилят нашия защитителен капацитет ", сподели още адмирал Ефтимов.

На церемонията през днешния ден присъстваха президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, висшият съюзен командващ за Европа военачалник Кристофър Каволи, министърът на защитата и началникът на защитата на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне. 

Министърът на защитата награди военнослужещи от българска и италианска страна с принос към построяването на бойната група. Представени бяха въоръжение и техника на бойната група. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР