Военният министър Атанас Запрянов е обсъдил на среща с американския

...
Военният министър Атанас Запрянов е обсъдил на среща с американския
Коментари Харесай

Атанас Запрянов обсъди с посланика на САЩ доставката на самолетите F-16 и бойните машини Stryker

Военният министър Атанас Запрянов е разискал на среща с американския дипломат у нас Кенет Мартен в петък идната доставка на самолетите F-16 и бойните машини Stryker за сухопътните войски. Това заяви министърът.
" Друга тематика беше, че доста скоро, преди седмица, държавният департамент разгласи разрешението на Конгреса за доставка и на противотанковите ракети " Джавелин " (Javelin) и координирахме нашите последващи стъпки по какъв начин оптимално бързо да получим контракта, с цел да може Министерство на защитата да го показа на държавното управление и идващият парламент да го ратифицира ", посочи той.
Министър Запрянов разяснява и готовността на база " Граф Игнатиево " да посрещне новата военна техника. Той напомни, че при сключване на контракта за F-16 българското държавно управление е отделило 300 млн. лева за подготовка на инфраструктурата. " За страдание, това съответства с Ковид рецесията. И договорите, които бяха подписани за създаване на тази инфраструктура, се забавиха доста. След това политическата неустойчивост, краткотрайни държавни управления. След Ковид рецесията не реагирахме задоволително бързо да възстановим работата по тези планове и чак при служебното държавно управление с министър на защитата Димитър Стоянов действително стартира ускорение на процеса ", призна Запрянов. Той увери, че се вземат ограничения, с цел да се подсигурява, че базата ще е подготвена в точния момент. Очаква се в средата на идната година да стартират да идват самолетите F-16 и бойните машини Stryker. " Добрата вест е, че към този момент пистата и пътеките за рулиране бяха признати с акт 16 ", уточни още министърът пред Bulgaria ON AIR.
Запрянов разяснява и авиоинцидента от средата на месеца, при който починаха двама български водачи. " Аз, като министър, подсигурявам, че откакто черната кутия бъде разчетена, откакто бъдат направени анализите и отчетите на назначената експертна комисия, ние ще предоставим цялостната информация на обществеността какво се е случило ".
Той посочи, че е разпоредил спомагателна инспекция на други аспекти в активността на наши летателни бази. И увери, че в случай че има пропуски в активността на избрани командири, ще бъдат наложени дисциплинарни санкции. По тематиката с летателните часове, министърът сподели, че двамата водачи са имали над 100 часа годишно, което е в границите на условията.
Ако армията ни се оправи с дефицита на фрагменти в ускорени темпове, няма да се постанова въвеждане на наборна военна работа, разяснява още министърът на защитата. " Но във връзка с образованието на жителите за отбрана на Отечеството, това е друга конституционна норма. Тя съществува и в този момент - стратегия за непринудено образование. Тя беше ориентирана към основаване на непринуден запасен запас във въоръжените ни сили. Но множеството хора, които приключват непринудено това образование, стават бойци. И по този начин мобилизационните ни ресурси застаряват. Това е огромният въпрос, за който би трябвало да мислим ", заключи той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР