Военният конфликт се разгаря дни след края на общите учения

...
Военният конфликт се разгаря дни след края на общите учения
Коментари Харесай

Армения поиска помощ от САЩ, Русия и Франция за спиране на Азербайджан

Военният спор се разгаря дни след края на общите учения " Восток 2022 ", в които Армения и Азербайджан участваха дружно в Русия. 

Арменският министър-председател Никол Пашинян е провел незабавни телефонни диалози през днешния ден със международните водачи, с цел да изиска " съответна реакция ", откакто азербайджанските сили се пробват да навлязат на арменска територия, съобщи Актуално.

От канцеларията му оповестиха, че Пашинян е разговарял с френския президент Еманюел Макрон, с съветския президент Владимир Путин и с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, " информирайки ги за нападателните дейности на Азербайджан против суверенната територия на Армения " и изисквайки " съответна реакция на интернационалната общественост ". 

По-рано управляващите в Армения на фона на смъртоносни конфликти по границата оповестиха, че азербайджанските сили се пробват да навлязат на арменска територия. " Азербайджанските сили не престават да употребяват артилерия, окопни минохвъргачки и безпилотни апарати, нанасяйки удари по военна и гражданска инфраструктура. Противникът се пробва да напредне на арменска територия ", обявиха от министерството на защитата в Ереван. При  нощните конфликти по границата починаха военнослужещи и от двете страни.

Съединените щати са надълбоко обезпокоени от известията за нападения по границата сред Армения и Азербайджан и приканват за неотложно преустановяване на военните дейности, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

" Както от дълго време дадохме ясно да се разбере, спорът не може да има военно решение ", се споделя в изказването на Блинкен. " Настояваме за неотложно преустановяване на каквито и да било военни дейности ", написа още в изказването.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР