Военният експерт на Комсомольская правда“ полковник Виктор Баранец оцени шансовете

...
Военният експерт на Комсомольская правда“ полковник Виктор Баранец оцени шансовете
Коментари Харесай

Милионната армия на Киев се подготвя за контранастъпление през август. Можем ли да я отбием?

Военният специалист на „ Комсомольская истина “ полковник Виктор Баранец оцени възможностите на милионната войска на Украйна по време на подготвяното през август контранастъпление

Сега броят на украинските войски към този момент бързо се приближава до оповестените 700 хиляди души.

Сензационна вест: Украинският министър на защитата Олексий Резников публично, в изявление за английски публицисти, разгласи заповедта на Владимир Зеленски през идващите седмици или месеци да „ се отвоюва юга “. По-точно приазовските територии - Херсонска и Запорожка област, които в този момент са под контрола на съветската войска.

Политици и генерали в Киев нееднократно гордо обявяваха за някакво идно „ контранастъпление “ в същата южна посока и даже посочваха датите „ началото или средата на август “. Това е може би първият случай в историята на военното изкуство, когато страна, започваща " стратегическа " борба, разкрива датите и региона на борбата месец преди началото й.

Освен това евентуално всеки киевски възпитаник или пазач към този момент знае, че украинският общоприет щаб създава проект за нахлуване, като в това време организира готовност в невиждан мащаб. „ Под оръжие “ те дават обещание да заловен и слагат до 1 милион бойци (700 хиляди в армията и още 300 хиляди в Националната армия на Украйна, полицията и граничната служба).

Всички тези военни мерки повдигат доста въпроси. Нека се опитаме да им отговорим.

1. Възможно ли е Киев да събере милионна войска за времето, оставащо до оповестената атака?

Да, много е. Да посмятаме. Сега броят на украинските войски бързо се приближава до оповестените 700 хиляди души. Но от тях единствено към 100-150 хиляди са хората, които са служили в армията преди началото на спецоперацията. (Тук би трябвало да се посочи, че украинската войска тогава наброяваше 250 хиляди бойци, само че към 100-150 хиляди към този момент са отвън строя. От тях 50-60 хиляди са безвъзвратните загуби – убити и тежко ранени).

Още към половин милион новобранци Украйна събра в хода на три талази на мобилизации. При това осъществяването на всяка от тях приключи единствено с 50-60% от плануваното. Момчетата на наборна възраст и по-възрастни мъже хукнаха с хиляди зад граница, представяйки се за бежанци. И в този момент управляващите в Киев ги заплашват с Наказателния кодекс и изискват да се върнат.

И с цел да не избягат останалите от страната, Генералният щаб на Украйна издаде страхотна инструкция, забраняваща на мъжете да напущат освен страната, само че и района (е, въпреки всичко не им беше неразрешено да напущат къщата!). Хората бяха възмутени от това " робство " и ревнаха против Зеленски.

А той незабавно упрекна за всичко военните, направи забележка на главнокомандващия Залужни и изиска „ да се преработи глупавата инструкция “. В резултат на това новата готовност върви със скърцане: даже инвалиди, лимитирано годни за работа и даже закоравели нарушители, освободени от пандизите, към този момент се слагат под оръжие.

Младежите се залавят по плажовете и в църквите. И незабавно ги водят в службите за военна регистрация и регистриране или им „ пъхат в зъбите “ призовки против автограф. Тези, които съумеят да избягат, се водят във военната работа за регистрация и регистриране с белезници.

В резултат на това новата украинска войска се набира пъстро - вчерашни студенти и водачи, фризьори и готвачи, мазачи и коняри, водопроводчици и учители. С това " месо " (както се наричат) украинските генерали запушват дупките на фронта. А злополучните украински воини, които попаднаха в плен, оповестяват за ниския морал на своите сътрудници, които постоянно се предават на цели взводове, роти и даже батальони.

2. Защо Киев има намерение да устрои контранастъплението през август?

Има няколко аргументи.

Първо, до този миг би трябвало да завърши идната готовност.

Второ, до тази дата Западът възнамерява да достави на Киев всички обещани „ пакети “ оръжия. Украйна към този момент изтегля забележителна част от тях в южна посока.

Трето, хиляди украински офицери и сержанти би трябвало да се върнат от чужбина през август. Сега те се образоват в страните от НАТО да работят с непознатата военна техника.

Четвърто, до август би трябвало да завърши идната акция за набиране на нови легиони от задгранични наемници (тази работа се прави от украинските посолства в чужбина).

Има и друга причина. На неотдавнашната загадка среща на Байдън с водачите на НАТО беше създаден нов проект за военно-техническа поддръжка на Киев по време на украинската атака.

3. Защо навръх юг?

Защото точно там съветската войска, дружно със съюзническите войски на ДНР, управлява съвсем 20% от някогашната украинска територия. Освен това става дума за регион, съседен към Черно и Азовско море. Това е стратегическа загуба за Киев. Той желае възмездие. Защото може вечно да загуби достъп до морето и да претърпи големи стопански загуби в бъдеще, като в това време загуби стратегически преференциалната си позиция в Азовско море (и в бъдеще - в Черноморския регион).

Подготвяйки офанзивата на юг, Киев ще се опита освен да върне Херсонска и Запорожка област. Но и с цел да се защищити от настъплението на съветските войски към Николаев и Одеса. А също и от вероятността за свързване на следените от Русия територии с Приднестровието.

4. Ще издържим ли, в случай че въоръжената от Запада армада ни нападна?

Твърде бравурни са обещанията на Киев да събере милионна войска. Дори и да успее с това, то обективно армията ще бъде " размазана " по цялата територия на Украйна - някой би трябвало въпреки всичко да прикрива Киев и Харков, Суми и Чернигов. В последна сметка те няма по какъв начин да бъдат оставени „ оголени “. Следователно минимум една четвърт от " милионната " армия ще останат да пазят тези градове. Това първо.

И второ. Днес съвсем 70-хилядна формация на украинските войски се готви за отбрана на Славянск и Краматорск. Скоро ще има генерална борба. Дори и най-авантюристичните украински генерали сигурно схващат, че тяхната войска няма да оцелее при война на 2-3 фронта. Въпреки че е напомпан до краен лимит с Javelin и Hymers, гаубици M-777 и Bayraktars.

Освен това би трябвало да се има поради, че по-голямата част от тази " милионна " войска не са професионални воини, а дилетанти, несъзнателно набутани в окопите, доста от които въобще не желаят да се бият.

Е, няколко десетки американски оръдия и ракетни системи с огромен обхват надали ще имат решаващо значение на фронт, разпрострян се на стотици километри.

Но да не се занимаваме с празно „ ураджийство “. Какъвто и да е врагът, с него би трябвало да се преценяват.

Кой през днешния ден стои против украинските войски в Донбас? Веднага 4 групировки от нашите войски, към този момент добре тествани от борбите, които по бройка (но не и по професионализъм на персоналния състав), даже отстъпват на съперника. Но в това време те имат безусловно огнево предимство над него (както споделят експертите, „ на една украинска артилерийска цев се падат 10-20 съветски “).

Тук прибавяме и обстоятелството, че съветската авиация има 90 % предимство във въздуха. Е, що се отнася до салдото на силите в морето, украинският флот беше съвсем изцяло погубен при започване на интервенцията. А нашият Черноморски флот, макар че претърпя сериозна загуба в лицето на крайцера „ Москва “ и още два кораба, към момента има колосална ударна мощност. Със сигурност ще се употребява оптимално, в случай че украинските генерали въпреки всичко решат да „ лишават южните територии “.

5. Ще вървят ли в Крим?

Първо дано се опитат да стигнат до Крим – през Херсонска и Запорожка област.

И най-важното, Крим е една от най-защитените съветски територии от въздуха, по суша и на вода. Сформираната там самодостатъчна 30-хилядна формация от разнородни войски ще „ строши зъбите “ на всеки съперник. Не е нужно да вървиш при гадателка по въпроса.

Тази „ Кримска формация “ и Черноморският флот с неговите кораби, подводници, самолети, Противовъздушна отбрана и брегова защита ще си кажат думата, даже в случай че киевските авантюристи стартират обещаното през август „ контранастъпление “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР