Военните разходи на Тайван през 2024 г. ще се увеличат

...
Военните разходи на Тайван през 2024 г. ще се увеличат
Коментари Харесай

Тайван готви рекорден бюджет за отбрана за 2024 г.

Военните разноски на Тайван през 2024 година ще се усилят с 3,5% на годишна база, с цел да доближат нов връх, възлизащ на 2,5% от Брутният вътрешен продукт на острова . Това разгласи президентът на страната Цай Инуън, представена от " Ройтерс ".

Тя даде обещание да продължи напъните за възстановяване на защитата на фона на възходящата опасност от Китай.

Общият бюджет за защита на Тайван, препоръчан от президента, който ще би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, е 606,8 милиарда тайвански $ (19 милиарда щатски долара) , спрямо отпуснатите 586,3 милиарда тайвански $ за актуалната година.

Това ще бъде седмата поредна година на напредък на военните разноски на острова от 2017 година насам, макар че темпът на напредък ще бъде доста по-бавен от растежа от 14% на годишна база за 2023 година
 Китай подготвен да смаже независимостта на Тайван
Китай подготвен да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се опълчи на опити за външна интервенция

Подобно на тази година, бюджетът включва " специфичен бюджет " за неопределени спомагателни разноски.

" Тайван би трябвало да продължи да укрепва качествата си за самозащита , да показва решимостта си за самозащита, да подсигурява националната си сигурност и ползи и да търси повече интернационална поддръжка ", посочи Цай.

Бюджетът ще бъде показан публично на кабинета в четвъртък, когато се чака да бъдат оповестени повече детайлности.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и би трябвало да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.
 Китай тества
Китай тества " действителните си бойни качества " към Тайван

В отговор на визитата на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в Съединени американски щати

П рез 2005 година Пекин одобри закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, в случай че той се отдели или има намерение да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.

Напрежението в региона на Тайванския пролив съществено ескалира, откакто някогашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати през август 2022 година, което провокира остри рецензии от страна на Пекин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР