Военните полети, с които се евакуират дипломати и цивилни от

...
Военните полети, с които се евакуират дипломати и цивилни от
Коментари Харесай

Военните евакуационни самолети започнаха да излитат от Кабул

Военните полети, с които се изтеглят дипломати и цивилни от Афганистан, са почнали да изхвърчат от летището в Кабул във вторник заран, е споделил пред Ройтерс западен представител по сигурността.

Пистата и пътеките за рулиране на летището, които в понеделник бяха заляти от хиляди хора, които обезверено се пробват да избягат от афганистанската столица, са към този момент свободни от тълпите, е споделил източникът.

По-рано американските сили, които управляват летището, стопираха евакуацията поради хаоса.

Стотици афганистански бойци са избягали в прилежащите Узбекистан и Таджикистан след влизането на талибаните в Кабул в неделя, оповестяват международните организации.

Афганистански боен аероплан се разруши в Узбекистан, като управляващите в страната в понеделник разпространиха спорни сведения за случая, съобщи Асошиейтед прес.

РИА Новости в началото заяви, че министерството на Узбекистан е декларирало, че самолетът е бил свален от противовъздушната защита на страната, откакто нелегално е навлязъл в узбекистанското въздушно пространство. Двамата водачи били приети в болница в съществено положение.

По-късно денем основната прокуратура на Узбекистан популяризира информация, съгласно която афганистанският аероплан се е сблъскат със аероплан на Узбекистан, изпратен да го ескортира до летището в град Темез.

По-късно и това известие беше оттеглено. В него се споделяше още, че 22 военни самолета и 24 хеликоптера на Афганистан с 585 военнослужещи на борда са " влезнали нелегално " във въздушното пространство на Узбекистан и са били принудени да се приземят в Темез в югоизточната част на страната. Главната прокуратура в Ташкент обаче се извини за " прибързаното " известие и съобщи, че то не се е основавало на доказани данни.

Самолет с повече от 100 афганистански военнослужещи се е приземил в Таджикистан в понеделник, откакто изпратил сигнал за злополучие, заяви външното министерство на страната, представено от ТАСС.

В неделя външното министерство на Узбекистан заяви, че 84 афганистански военнослужещи са пресекли границата и са поискали помощ. Те са били арестувани от граничната полиция. Сред тях е имало трима ранени, които се нуждаели от здравна помощ.

Междувременно водачът на афганистанската Ислямска партия, някогашният полеви пълководец Гулбудин Хекматияр, заяви, че дружно с някогашния президент Хамид Карзай и ръководителя на афганистанския Висш съвет за национално помиряване Абдула Абдула отпътуват във вторник за катарската столица Доха за среща с делегация на талибаните, заяви Ройтерс, като се базира на информация на " Ал Джазира ".

В неделя Карзай разгласи, че е бил образуван координационен съвет за спокойно предаване на властта в страната, в който вземат участие той, Хекматияр и Абдула. Съветът ще има за цел да бъде избегнат хаосът, да бъдат понижени страданията на популацията и да бъдат решени въпроси, свързани с мира, написа Карзай във Facebook.

В понеделник представителят на политическото управление на талибаните Амир Хан Мутаки се е срещнал в Кабул с членовете на координационния съвет, заяви локалният ефирен канал " Толо нюз ", представен от ТАСС. Не се оповестяват детайлности за наличието на диалога на Мутаки с Карзай, Хекматияр и Абдула.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР