Военните, които управляват Судан от 11 април, след като свалиха

...
Военните, които управляват Судан от 11 април, след като свалиха
Коментари Харесай

Суданската армия обяви предсрочни избори след погрома с десетки загинали

Военните, които ръководят Судан от 11 април, откакто смъкнаха от власт президента Омар ал Башир, оповестиха през днешния ден, че анулират всички предходни сделки с главната опозиционна коалиция и насрочват избори в период от девет месеца, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Военният временен съвет реши да приключи договарянията със Съюза за независимост и смяна, да анулира всичко, по което беше реализирана сделка и да организира предварителни избори в период от девет месеца, съобщи ръководителят на съвета, военачалник Абдел Фатах ал Бурхан. Изявлението му беше излъчено по държавната телевизия в Судан. Бурхан сподели още, че изборите ще се проведат под " районен и интернационален контрол ".

То бе направено, откакто през вчерашния ден силите за сигурност започнаха стъпки, с цел да разтурят лагер на протестиращите, ситуиран пред министерството на защитата в Хартум. Свързани с опозицията лекари споделиха, че над 35 души са били убити при тази демонстрация на принуждение - най-тежката след отстраняването на Башир от власт. Според лекарите (но информацията не е потвърдена) има убити деца, а броят на починалите може да нарасне, защото някои протестиращи се считат за изчезнали.

Същевременно Англия и Германия желаеха незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Судан, което ще се състои през днешния ден при закрити врата, съобщи " Франс прес ", като се базира на дипломатически източници. Представители на Съединени американски щати, представени от Би Би Си, нарекоха протичащото се " брутална офанзива ".

В края на предходната седмица Преходният боен съвет разгласи митинга пред генералния щаб в Хартум, почнал няколко дни преди преврата против Башир, за опасност за националната сигурност. Също по този начин бе отнето разрешението на катарската телевизия " Ал Джазира ".

Разривът с опозицията значи, че военните към този момент не одобряват контрактувания преход от три години към цивилно ръководство, което част от съперниците на армията поддържаха. Протестиращите пред щаба желаят по-бързо връщане на цивилното ръководство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР