Военните, които са завзели властта в Нигер, са заявили на

...
Военните, които са завзели властта в Нигер, са заявили на
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер плаши да екзекутира сваления президент

Военните, които са завзели властта в Нигер, са декларирали на изпълняващата длъжността първи заместител държавен секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд, че ще убият сваления президент Мохамед Базум , в случай че прилежащите страни се опитат да се намесят с военна мощ.

За това предизвести АП. Агенцията се базира на двама западни чиновници.

" Военни чиновници по време на визитата на Виктория Нюланд в Нигер тази седмица заплашиха, че ще убият Базум ", оповестява организацията.

По-рано в четвъртък, след срещата на върха на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), нигерийският президент Бола Тинубу съобщи, че ECOWAS е подготвена да , в това число, в краен случай, потреблението на мощ.

Според известия в западните медии участниците в срещата са се договорили да образуват и поддържат в подготвеност боен контингент , ако се наложи провеждането на интервенция на територията на Нигер.

В навечерието на срещата се появиха известия от сътрудници на Базум, че лишеният от власт президент няма достъп до чешмяна вода от една седмица и че разполага единствено с консервирана храна. От партията на Базума обаче обявиха, че той няма здравословни проблеми .

На 6 август изтече ултиматумът на Икономическата общественост на западноафриканските страни, с който се желае връщането на властта в Нигер на отстранения президент Базум .

На 26 юли оказва се, че някои от бойците от президентската армия на Нигер се опълчват на Базум. Генералният щаб на въоръжените сили на Нигер поддържа разбунтувалите се бойци.

ECOWAS, Европейският съюз, Франция и редица други страни осъдиха военния прелом и желаеха освобождението на Базум и възобновяване на нигерийската войска .

Усложняващ фактор може да бъде всяко решение на водачите на преврата в Нигер, която Съединени американски щати дефинираха като транснационална незаконна организация. Шефът на " Вагнер ", Евгений Пригожин, и сподели, че неговите сили са разполагаем, с цел да възстановят реда.
 Организация на обединените нации се тормози за здравето на сваления президент на Нигер
Организация на обединените нации се тормози за здравето на сваления президент на Нигер

Гутериш прикани за незабавното освобождение на Мохамед Базум

в сряда, че е нарушила въздушното й пространство, атакувайки боен лагер и освобождавайки " терористи ", с цел да подкопаят реда в страната. Париж отхвърли обвиняванията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР