Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън

...
Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън
Коментари Харесай

ДАНС: Бойните действия в Украйна могат да обхванат и други държави. От МО опровергаха агенцията

Военните дейности в Украйна имат капацитет да се разпространят отвън територията на страната, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. Това сочи отчет на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) за активността й през 2022 година, оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

Зам.-военният министър Атанас Запрянов по-късно опроверга ДАНС и разяснява пред медии, че " все още няма заплаха войната да напусне рамките на Украйна и да се трансферира на територията на НАТО ".

" Тези отчети би трябвало да ни тормозят не от позиция на разширението на войната посредством излизане от границите ѝ, а с някои събития като Каховската водноелектроцентрала. Ако имаме някоя повреда в Запорожката АЕЦ, резултатът може да засегне и прилежащи страни. Не считаме, че войната може да излезе от територията на Украйна на територията на НАТО ", уточни Запрянов, като добави, че това е оценката както на политическото управление на МО, по този начин и на военното разузнаване.  
" Замразените спорове "
Процесите водят до смяна на съществени енергийни и транспортни коридори и генерират забележителен бежански поток към Европа, който основава спомагателни провокации за приемащите страни. Фактори за дестабилизация на района се явяват и " замразените " спорове (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е основен фактор “, се споделя още в документа на ДАНС.

Друг извод в него е, че съветската инвазия в Украйна през м. година доста ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството сред геополитическите фактори и основава вектори за световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност. Затова и през 2022 година най-съществено въздействие върху националната сигурност на страната ни оказват войната в Украйна и възходящият капацитет за неустойчивост в Западните Балкани.

Процесите в района предопределят и високата разследващата интензивност у нас.

Неоправданата съветска военна експанзия в Украйна има отрицателни проекции и върху световната финансова система, се споделя още в отчета на ДАНС.

" Водещи интернационалните финансови институции с бизнес в Русия заделят изключителни хранителни запаси, с цел да се приготвят за евентуални загуби. На този декор през 2022 година българският финансов бранш остава релативно постоянен, а банковата система резервира висока ликвидност и добра финансова адекватност “, показват още анализаторите на организацията.

Според тях „ войната в Украйна не оказва значително въздействие върху активността на терористичните организации , само че намира отражение в джихадистката агитация. През 2022 година няма осъществени набези, стимулирани от военните дейности “.
" Военно разузнаване ": Кремъл не реализира бързо завземане
" Кремъл не реализира в началото поставените си цели да овладее в границите на няколко дни съответни зони и региони украинска територи я, да блокира дейно Киев в качеството му на център на тежестта, да провокира промяна на централната власт в Украйна и да сътвори плацдарм за следващи дейности на съответни вторични посоки на запад. Бойните дейности минаха през няколко етапи с последователно съкращаване на линията на прикосновение до сегашния фронт на дейни бойни дейности в източната и южната част на Украйна и от време на време кинетично влияние върху цели от най-вече цивилната сериозна инфраструктура ", се показва пък в отчета на Служба „ Военно разузнаване “.

Оттам настояват, че „ западната всестранна поддръжка е жизненоважна за оцеляването на украинската нация “.

" Към момента противостоящите си страни показват непреклонност при гонене на задачите си с военни средства, като решаващите дейни етапи на войната предстоят през актуалната 2023 година ", се добавя в разбора.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР