Военните части на НАТО засилиха патрулите си в близост до

...
Военните части на НАТО засилиха патрулите си в близост до
Коментари Харесай

Високо напрежение: НАТО увеличава патрулите до границата на Косово със Сърбия

Военните елементи на НАТО ускориха патрулите си наоколо до граничните пунктове Бръняк и Ярине в Северно Косово, които са блокирани от локалните сърби от предходната седмица, оповестява организация Ройтерс. На видео фрагменти се вижда бронирана техника на Алианса на фона на барикади от камиони и други транспортни средства по косовската граница с Сърбия.

Сърбите от Северно Косово блокираха двата основни гранични пункта, откакто предишния понеделник косовското държавно управление стартира да смъква сръбските регистрационни номера на колите и да ги заменя с косовски краткотрайни номера, годни 60 дни. Този ход изостри напрежението сред Косово и Сърбия и накара НАТО и Европейски Съюз да насочат апели за въздържаност към двете страни.

Косовското държавно управление твърди, че дейностите му са в отговор на дейностите на сръбските управляващи, които от 2008 година, когато Косово разгласи самостоятелност, смъкват регистрационните номера от колите с косовска регистрация.

Повишеното напрежение към този момент докара до принуждение - две здания на вътрешното министерство в северната част на Косово в това число пункт за издаване на регистрационни номера на коли, бяха нападнати в събота. В същото време Сърбия стартира военни маневри, а сръбски военни самолети правят прелети наоколо до границата в символ на митинг.

Мисията на НАТО в Косово, която наброява 5000 души и следи за запазването на мира, заяви през днешния ден, че са " увеличени броят и продължителността на рутинните патрули в цяло Косово, в това число в Северно Косово ".

Сърбия изгуби контрола си над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 година, напомня Ройтерс.

Косово разгласи самостоятелност през 2008, която беше подкрепена от Съединени американски щати, Англия и множеството членки на Европейски Съюз, само че участието в Организация на обединените нации е блокирано от Русия, която е обичаен съдружник на Сърбия.

През 2013 година Белград и Прищина започнаха разговор с посредничеството на Европейски Съюз за разрешаване на откритите въпроси посред им, като до през днешния ден е реализиран дребен прогрес, отбелязва Ройтерс.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР