Военни с хеликоптер Кугър извършиха две успешни спасителни акции в

...
Военни с хеликоптер Кугър извършиха две успешни спасителни акции в
Коментари Харесай

Две успешни спасителни акции в Стара планина с военен хеликоптер Кугър

Военни с хеликоптер „ Кугър ” направиха две сполучливи избавителни акции в Стара планина. И в двата случая се касае за ранени парапланеристи. Двете задачи на военните от авиобаза „ Крумово ” са били рискови поради сложния терен, съобщи NOVA.

Пострадалите се намират в болница в Пловдив. Животът и на двамата е вън от заплаха. Те са британски туристи.

Първият сигнал е получен минути преди 15 часа. Екипажът от авиобаза „ Крумово ” излетява, с цел да търси парапланериста. Не съумяват обаче да намерят уместно място за кацане.

„ За към 22 минути стигнахме региона за търсене. Бързо локализирахме потърпевшия. Той беше обездвижен. Лежеше на земята, само че даваше сигнал, че има витални функционалности ”, изясни подполковник Пламен Дончев.

Условията са били неприятни и се е наложило потърпевшият парапланерист да бъде качен на борда с лебедка.

„ С сътрудника трябваше да катерим денивилация 30-40 метра нагоре, пресечена околност. Това бяха компликациите ”, сподели старши сержант Кацаров.

„ Винаги има заплаха при такива обстановки ”, изясни Стоян Колев, избавител в авиобаза „ Крумово ”.  

Вторият сигнал е подаден два часа по-късно. Този път военните летят до хижа „ Равнец “ в Стара планина. 

„ Работата с лебедка беше невъзможна при нас. Ветровете бяха доста мощни, имаше локални по ската на планината. За самото кацане се наложи да осъществим няколко захода от най-различни места ”, сподели капитан Костадин Бакърджиев.

Христо Бекяров и Селда Ахмедова са взели присъединяване и в двете избавителни интервенции. 

„ Винаги има компликация в такива избавителни акции, защото съставлява предизвикателство както за машината, по този начин и за членовете на екипажа ”, изясни старши-лейтенант Селда Ахмедоева, която е борден инженер.

А какво ги стимулира да работя в армията? „ Тръпката, тръпката от това, че не знаеш каква задача ще се появи идващия ден ”, споделя старши-лейтенант Христо Бекяров, борден инженер. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР